Din punctul de vedere al complexităţii financiar-contabile, România ocupă locul 54 într-un clasament global în care locul 1 este ocupat de Turcia, cu mediul cel mai dificil, iar locul 94 – cu mediul cel mai relaxat – este ocupat de Insulele Cayman. Clasamentul a fost publicat luni de TMF Group.
Cu medii de o complexitate imediat superioară României se regăsesc în top Coreea de Sud, Nicaragua, Peru şi Rusia (locurile 50-53), iar imediat după România – cu medii fiscale mai relaxate – se regăsesc Olanda, Costa Rica, Liban, Irlanda, Malayesia şi Cehia (locurile 55-60).
Turcia este cel mai complex loc din lume în ceea ce priveşte posibilitatea companiilor de a se conforma contabil şi fiscal, fiind urmată de Brazilia, Italia, Grecia şi Vietnam, conform Indexului de complexitate financiară pe 2017 al TMF Group – furnizor global de servicii pentru afaceri şi conformitate fiscală.
Clasamentul cuprinde 94 de jurisdicţii din Europa, Orientul Mijlociu, Africa, Asia Pacific şi Americi, de la 1 – cea mai complexă, la 94 – cea mai puţin complexă. Insulele Cayman s-au clasat pe locul 94 ca cel mai puţin complex loc privind conformitatea contabilă şi fiscală.
Pentru stabilirea locurilor în clasament, experţii contabili şi fiscali interni ai TMF Group au utilizat patru parametri de complexitate, luând în considerare normele şi reglementările contabile şi fiscale din diferite jurisdicţii şi riscurile aferente neconformităţii.