Consumul tomatelor poate reprezenta o strategie eficientă pentru protecţia organismului împotriva cancerului gastric, arată o cercetare efectuată de un grup de cercetători italieni şi publicată recent în revista de specialitate “The Journal of Cellular Physiology,” informează sciencedaily.com, preluat de Melive.ro
Studiul arată că extractul de roşii din două varietăţi diferite, specifice zonei de sud a Italiei, inhibă apariţia şi dezvoltarea tumorilor maligne la nivelul aparatului gastric şi deschide calea viitoarelor studii ce vizează regimul alimentar benefic atât pentru prevenirea cancerului, cât şi ca suport împreună cu terapiile convenţionale de tratare a cancerului, conform sursei citate.
“Efectul lor antitumoral nu pare a fi legat de substanţele ce fac parte din compoziţia tomatelor, precum licopenul, ci este mă degrabă datorat consumului de roşii sau de suc din roşii întregi,” declară Daniela Barone, cercetătoare în cadrul Institutului Oncology Research Center of Mercogliano (CROM).
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au efectuat o serie de experimente de laborator în cadrul cărora au analizat capacitatea extractelor lipofile din roşii pentru beneficiile pe care le are la nivelul celular al aparatului gastric.
Extractele din soiurile de tomate din San Marzano şi Corbarino tomato s-au dovedit a fi capabile să inhibe comportamentul creşterii şi dezvoltării celulelor maligne, arată raportul oamenilor de ştiinţă.
Tratamentul din extracte întregi de tomate a influenţat procesele cheie ce au loc la nivel celular, împiedicând capacitatea lor de a migra şi stopând ciclul de avansare a bolii prin influenţarea proteinelor din familia retinoblastomului – cunoscute pentru funcţiile lor antioncogene – şi, în final, reuşind să inducă moartea celulelor canceroase prin apoptoză, procesul ce declanşează moartea unei celule fără a stârni inflamaţia.
“Rezultatele noastre deschid calea unei evaluări a potenţialului de utilizare a nutrienţilor specifici tomatelor nu numai pentru prevenirea cancerului, ci şi ca strategie de tratare a cancerului, împreună cu terapiile convenţionale,” declară Prof. Antonio Giordano, autorul principal al studiului, cercetător în cadrul Institutului Naţional de Tratare a Cancerului din Napoli.
Cancerul gastric este al patrulea tip de cancer cel mai frecvent întâlnit în întreaga lume şi a fost asociat cu prezenţa unor factori genetici, dar şi cu prezenţa infecţiei cu Helicobacter Pylori, ori cu obiceiuri alimentare nesănătoase, precum consumul de alimente afumate şi sărate.
Tomatele sunt consumate în întreaga lume şi fac parte din dieta mediteraneeană – cea mai populară dietă alimentară, cunoscută pentru reducerea riscului dezvoltării cancerului.
Diferite componente ce intră în alcătuirea tomatelor au fost, de asemenea, analizate pentru capacitatea lor de a contracara creşterea tumorilor, deşi puţine studii efectuate în trecut pe această temă au analizat efectele tomatelor întregi, este de părere autorul principal al studiului.