V. Stoica

Primele rachete antigrindină din acest an au fost lansate sâmbătă, potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii, intervențiile fiind necesare pentru combaterea căderilor de grindină din zona Munteniei și a Moldovei.
Cele mai multe rachete au fost lansate în zona județului Iași, în zona Vrancea și în punctul de lansare de la Tufeni, aparținând de orașul prahovean Băicoi.
Fenomenele meteorologice periculoase au fost combătute cu ajutorul rachetelor fabricate la Electromecanica Crângu lui Bot, de lângă Ploiești.
În acest an, din cauza schimbărilor climatice, toate cele nouă puncte de lansare a rachetelor antigrindină aflate pe teritoriul județului Prahova au fost gata să intervină în cazul apariției condițiilor atmosferice de formare a grindinei cu o lună mai devreme decât de obicei, respectiv de la mijlocul lunii aprilie. Circa 120.000 de hectare de teren acoperă sistemul antigrindină din Prahova și din județul învecinat – Buzău, în total 12 puncte de lansare care trebuie să vegheze la protejarea în special a culturilor de viță-de-vie și de pomi fructiferi, dar și a altor culturi agricole care ar putea fi afectate de căderile de grindină.