• Singura metodă legală de apărare este apelul la 112

Violeta Stoica

Extinderea zonelor locuite și creșterea numărului animalelor sălbatice periculoase pot genera probleme majore atunci când are loc interacțiunea dintre om și sălbăticiune. Interdicțiile la extragerea exemplarelor de carnivore mari – care au fost temă de dezbatere intensă în cursul anului trecut – au implicat deja apariția unor situații care par fără ieșire, în absența unei legislații clare în ceea ce privește acțiunea autorităților în privința urșilor sau a lupilor agresivi, care ies din habitatul lor și pătrund până la ușile oamenilor.
Un asemenea caz s-a petrecut – nefiind însă unul singular – în stațiunea prahoveană Cheia, unde o familie întreagă s-a refugiat din calea unei ursoaice cu pui care intenționa să le pătrundă, ziua în amiaza mare, în gospodărie.
Incidentul, care a avut loc la mijlocul săptămânii trecute, a băgat în sperieți localnicii. Problema este că, în lipsa legislației, singura variantă este apelul la numărul unic de urgență 112, astfel încât jandarmii să intervină și să tranchilizeze animalele pentru ca, ulterior, să fie relocate.

Evenimentul care a avut loc săptămâna trecută la Cheia poate fi un semnal de alarmă pentru autoritățile județului Prahova. Atât Instituția Prefectului, cât și autoritățile de mediu și Garda Forestieră, dar – în primul rând – gestionarii celor două fonduri de vânătoare din zona Cheia 27 – Teleajen (administrat de Universitatea din Brașov, Facultatea de Silvicultură) și 28 – Telejenel (administrat de Direcția Silvică Prahova) ar trebui să se pună de acord pentru a găsi soluții pentru eventuala relocare a urșilor-problemă de la Cheia, ca să nu se ajungă din nou la situații–limită, așa cum au fost atacurile soldate cu victime umane din urmă cu câțiva ani, din zona Văii Prahovei.
Măsura aplicată de fostul ministru al Mediului din Guvernul Cioloș, de interzicere cu desăvârșire a vânătorii de lupi și urși, a condus – potrivit specialiștilor – la creșterea necontrolată a numărului de carnivore mari, unele dintre acestea generatoare de pagube mari.
“Interdicția a generat o creștere a numărului de urși inclusiv pe fondurile de vânătoare din județul Prahova. Înmulțirea urşilor duce, implicit, la o scădere a posibilităților de hrănire, pentru că tot mai multe exemplare se luptă în același perimetru pentru tot mai puțină hrană, iar de acum încolo ne putem aștepta ca aceştia să intre tot mai des în gospodăriile populației, unde găsesc foarte ușor hrană”, a explicat, pentru ziarul Prahova, Valeriu Bolgiu – șeful Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Prahova.
Primarul comunei Măneciu, Vasile Cordoș, cunoaște situația urșilor de la Cheia și afirmă că a făcut adrese către Ocolul Silvic Măneciu pentru a semnala cazurile de apariție a animalelor în zona locuită a stațiunii.

USG
Șeful Ocolului Silvic Măneciu, Daniel Bucurie, a confirmat, pentru ziarul Prahova, că o ursoaică cu pui a dat târcoale prin zona stațiunii Cheia, coborând în apropierea gospodăriilor. Acesta spune că s-au pus bariere de hrană în mai multe puncte din pădure, pentru ca urșii să se retragă și să nu mai apară în zona locuită. Deși șeful Ocolului Silvic Măneciu afirmă că ursoaica şi puii ei nu și-au mai făcut apariția, este o problemă faptul că, potrivit localnicilor, sălbăticiunile au ieșit în toiul zilei să-și caute hrană prin preajma caselor.
Prin urmare, singura posibilitate ca urșii – atrași mai mult de mâncarea din gospodării decât de hrana din pădure – să fie îndepărtați ar fi ca proprietarii gospodăriilor vizate de animalele sălbatice să sune la 112, pentru a solicita intervenția jandarmilor, singura instituție care poate interveni legal, în prezent, pentru rezolvarea de moment a problemei urșilor.

Prefectul a cerut Jandarmeriei să monitorizeze zona

Mădălina Lupea, prefectul județului Prahova, a declarat pentru ziarul Prahova că a fost informată desprea apariţia de câteva ori a ursoaicei cu pui de la Cheia în zonele locuite aflate în apropierea pădurii, dar s-a apropiat și de unități turistice din stațiune, la mijlocul săptămânii trecute.
“Am solicitat reprezentanților Jandarmeriei și celor ai Direcției Silvice să monitorizeze zona respectivă și să ia măsuri pentru îndepărtarea ursoaicei cu pui”, a precizat prefectul Mădălina Lupea.

Relocarea urşilor, o soluţie?

În anul 2012, mai mulți urși gunoieri din zona superioară a Văii Prahovei – considerați cu comportament deviant – au fost relocați pe fondul cinegetic 28 Telejenel, adică zona care se află sub gestiunea Ocolului Silvic Măneciu. În septembrie 2012, Instituția Prefectului anunța, prin intermediul unui comunicat de presă, că “în cadrul acțiunilor de recoltare și relocare a urșilor care au avut un comportament deviant, de pe fondul cinegetic nr.26 Azuga, aflat în gestiunea Ocolului Silvic Azuga din cadrul Direcției Silvice Prahova, desfășurate în perioada 01.07.2012–20.09.2012 (…) au fost capturate și relocate pe fondul cinegetic nr. 28 Telejenel, gestionat de Ocolul Silvic Măneciu, unsprezece exemplare urși, din care patru adulţi (trei femele și un mascul) și șapte pui”.
Nu se cunoaște dacă femela cu pui care dă acum târcoale caselor prin stațiunea Cheia face parte din “lotul” transferat în 2012, însă se pune în mod legitim problema dacă este de ajuns doar relocarea urșilor “cu comportament deviant”.
De aceea, nu ezităm să subliniem că semnalul pe care îl tragem prin acest text faţă de pericolul iminent pe care ursoaica şi puii săi îl reprezintă pentru localnici şi turişti ar trebui considerat de autorităţile responsabile un apel direct la 112, care să determine, în consecinţă, o intervenţie rapidă pentru îndepărtarea acestora din zonă. Cu atât mai mult cu cât în zilele imediat următoare începe minivacanţa de Ziua Copilului şi Rusalii şi este de aşteptat ca în zona Cheia să fie un aflux şi mai mare de familii cu copii, care au tot dreptul să se ştie în siguranţă.
Vrem să credem, aşadar, că nu se va aştepta să se întâmple, Doamne fereşte, vreo nenorocire- aşa cum s-a întâmplat, de altfel, în alte cazuri, prin ţară- şi abia atunci să se intervină. De altfel, vom şi solicita reprezentanţilor Jandarmeriei precizări privind operaţiunea de îndepărtare a ursoaicei şi a puilor săi din zonă şi imediat le vom face cunoscute spre a îndepărta orice temeri ale acelora care locuiesc în Cheia sau care vor alege să-şi petreacă apropiatele zile libere în această staţiune.