Persoanele care au o memorie mai slabă au un avantaj major, sunt de părere autorii unui studiu efectuat recent şi publicat în revista de specialitate “The Journal of Consumer Research”, notează spring.org.uk, preluat de MedLive.ro.
O memorie mai puţin bună ne poate oferi mai multe momente de bucurie retrăind aceleaşi experienţe, constată cercetătorii care adaugă că, în schimb, persoanele cu o memorie bună se plictisesc mai repede de muzică, locuri, cărţi şi chiar de prezenţa anumitor oameni.
“Persoanele cu o capacitate mai mare a memoriei de lucru reţin informaţiile la un nivel mai profund. Aceştia îşi amintesc mai multe detalii despre lucrurile, locurile şi întâmplările pe care le-au experimentat şi acest lucru le schimbă percepţia, având impresia că au experimentat mai mult decât au făcut-o în mod real. Această percepţie face ca oamenii cu o memorie bună să se plictisească mult mai repede de activităţile pe care le întreprind,” este de părere dr. Noelle Nelson, autoarea principală a studiului.
Pentru a realiza această cercetare, oamenii de ştiinţă au testat memoria de lucru a participanţilor la studiu prin intermediul unor jocuri ce presupuneau memorarea unor şiruri de numere şi liste de obiecte.
Apoi cercetătorii le-au prezentat voluntarilor clipuri muzicale şi le-au arătat imagini pentru a observa cât de repede se plictisesc subiecţii de acestea.
“Am constatat că abilitatea de memorare poate prezice cât de repede se poate plictisi o persoană de o anumită lucrare artistică. Persoanele cu o capacitate bună de memorare au devenit mult mai rapid plictisite în cadrul acestor teste datorită faptului că îşi amintesc foarte bine fiecare detaliu al experienţei. Mai precis, oamenii care au o bună memorie au şi o percepţie deformată asupra acestor experienţe, tocmai pentru că reuşesc să reţină întâmplările lor în amănunt,” dr. Noelle Nelson.
Datele studiului au arătat şi că persoanele cu o memorie slabă se bucură de o varietate mai mare de clipuri muzicale şi de lucrări pe teme artistice. Beneficiul principal al acestora din urmă este că nu se plictisesc la fel de uşor precum o fac persoanele cu memorie bună.
Cercetătorii sunt de părere că rezultatele studiului sunt deosebit de importante pentru persoanele care se confruntă cu problema supraalimentării.
“Întrucât o mare parte din această problemă este de ordin psihologic, o soluţie la această problemă este abordarea unei metode de memorare care ar putea să îi ajute pe cei ce se confruntă cu supraalimentarea să îşi controleze consumul. Aceştia ar putea să îşi inducă sentimentul de saturaţie prin simplul efort de a îşi împrospăta memoria cu amintirile legate de alimentele consumate la ultimele mese,” adaugă autoarea principală a studiului.