Petre Apostol

În unele cazuri, sportul atinge sau chiar trece dincolo de granițele artei, iar gimnastica ritmică este un exemplu foarte bun în acest sens. Disciplină sportivă olimpică, destinată doar grației feminine, gimnastica ritmică îmbină multe elemente de balet, deprindere pe care „interpretele” de pe covorul de concurs trebuie să o stăpânească pentru a-și duce la bun sfârșit exercițiul.

GB
Iar uneori dragostea pentru gimnastică ritmică este la fel de mare precum cea pentru balet, gimnasta ploieșteană de lot național, Livia Harcan, confirmând acest fapt. Născută în 2002, Livia a început gimnastica ritmică în cadrul secției de la CSM Ploiești, la numai șase ani, sub îndrumarea antrenoarelor Liliana Băescu, Simona Puiu și a coregrafei Tatiana Dor.
Remarcată pe plan național în domeniul gimnasticii ritmice încă din 2010, de la categoria a IV-a, Livia Harcan a reușit, de curând, să atragă atenția și în lumea baletului, fiind selectată pentru a face parte din distribuția unui spectacol realizat de Birmingham Royal Ballet, din Marea Britanie.
Stabilită în Birmingham de mai bine de doi ani, împreună cu părinții săi, Livia Harcan este elevă la Leasowes High School și se pregătește la clubul de gimnastică ritmică Elena RGC din localitatea britanică. Totuși, gimnasta ploieșteană revine ori de câte ori are ocazia la Ploiești, pentru a se antrena alături de colegele sale de la CSM, anul trecut fiind chiar în lupta pentru calificarea la Campionatele Europene de junioare.
Dublă campioană națională în 2013, la prejunioare (categoria a III-a), de patru ori vicecampioană în decursul carierei sale de până acum (cea mai recentă performanță – anul trecut, cu echipa de junioare de la CSM Ploiești) și multiplă medaliată în concursuri internaționale, Livia Harcan a participat la selecția realizată de Birmingham Royal Ballet alături de sute de tinere aspirante la statutul de balerină profesionistă de pe întreg teritoriul Marii Britanii.
Selecția a durat șase săptămâni, iar gimnasta ploieșteană a fost remarcată de reprezentanții companiei de balet din Birmingham, una dintre cele mai importante din Regat, fiind aleasă să facă parte din distribuția spectacolului „Frumoasa și bestia”, care va avea premiera anul viitor, în luna februarie.

TD
În plus, președintele comisiei de selecție a intuit că tehnica Liviei provine de la o coregrafă cu studii la celebra academie rusească Vaganova (fosta Școală Imperială de Balet, fondată în 1738), Tatiana Dor (foto alăturat) lucrând cu gimnasta ploieșteană în cadrul secției de la CSM elemente ale renumitei metode realizată de Agrippina Vaganova în prima parte a secolului trecut.