Trei sferturi dintre români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită din cauza corupţiei, iar 85% dintre români consideră că instituţia publică unde fenomenul este cel mai răspândit este Parlamentul, arată un sondaj privind „Percepţiile şi atitudinile populaţiei privind conflictul de interese”, lansat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi Institutul de Politici Publice. Totodată, sondajul arată că 86% dintre persoanele chestionate susţin că nu ar vota pentru un primar cercetat pentru conflict de interese, iar 78% dintre români consideră conflictul de interese, oricum ar fi definit acesta, un act de corupţie. Cu toate acestea, realitatea alegerilor din 2016 contrazice cel puţin ideea că românii nu ar vota persoane cercetate.
Sondajul de opinie arată că 75% dintre persoanele chestionate consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar pentru ca lucrurile să meargă mai bine în ţară cei mai mulţi consideră că trebuie rezolvată problema corupţiei, respectiv 72%.
86% dintre românii nu ar alege un primar cercetat, dar doar 50% dintre respondenţi sunt interesaţi de problema conflictului de interese.
50% dintre respondenţi se declară interesaţi sau foarte interesaţi de problema conflictului de interese, în timp ce 17% nu sunt deloc interesaţi în legătură cu acest subiect. Cu toate acestea, doar 6% spun că sunt foarte bine informaţi, iar 33% bine informaţi despre problema conflictului de interese.
Totodată, indiferent de modul în care definesc conflictul de interese, 78% dintre cei chestionaţi consideră că acesta este un act de corupţie.
Mai mult, potrivit sondajului, 86% dintre persoanele chestionate susţin că nu ar vota pentru un primar cercetat pentru conflict de interese, în timp ce 43% susţin că persoana care se află într-un conflict de interese ar trebui demisă din funcţie, iar 36% consideră că pentru acelaşi lucru persoana ar trebui trimisă în judecată.
Dintre instituţiile evaluate nominal în cadrul cercetării, cele în rândul cărora conflictul de interese este cel mai răspândit, în opinia respondenţilor, sunt: Parlamentul (86%), Guvernul (85%) şi Primăriile (78%). La capătul clasamentului se află şcolile (34%), Biserica (37%) şi mediul privat (40%).
Sondajul de opinie a fost realizat faţă în faţă, pe suport de hârtie, între 10 şi 24 martie 2017, pe un eşantion de 1.085 de subiecţi de 18 ani şi peste şi a fost implementat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român . Selecţia gospodăriilor a fost realizată prin metoda drumului aleatoriu. Marja de eroare este de +/-3%.