• Varza Kale, broccoli, spanacul, ardeiul gras şi varza de Bruxelles conţin luteină şi zeaxantină, doi nutrienţi care previn cataracta şi degenerarea maculară. De asemenea, oftalmologii recomandă consumul de peşte deoarece este bogat în grăsimi sănătoase, acestea contribuind la încetinirea procesului de degenerare maculară. Acizii omega 3 se regăsesc în retina ochilor şi oferă suport membranelor celulare. Şi betacarotenul, substanţa care dă morcovului culoarea portocalie, protejează ochii de efectele radiaţiilor UV. Organismul uman transformă betacarotenul în vitamina A, potrivit Click.
• Vânătăile (echimozele) reprezintă o reacţie normală a organismului, apărută în urma lovirii puternice de un obiect. Acest lucru duce la spargerea vaselor capilare de sub piele, care cauzează o hemoragie a ţesutului. Prin urmare, pielea capătă diverse culori în locul vătămat, de la galben la mov sau chiar negru. Riscul de apariţie a vânătăilor creşte pe măsură ce îmbătrânim, mai ales în cazul femeilor, din cauza pereţilor capilari care sunt din ce în ce mai fragili, iar pielea se subţiază. Chiar dacă vânătăile ocazionale nu sunt un motiv de îngrijorare, nu trebuie să ignorăm acest simptom, mai ales dacă acestea apar din senin şi au dimensiuni mari, pentru că pot semnala diverse probleme de sănătate, arată CSID.