O greutate sub medie a bebeluşilor la naştere este asociată cu un coeficient de inteligenţă mai scăzut nu numai pe perioada copilăriei, ci chiar şi de-a lungul întregii sale vieţi, arată un studiu efectuat recent de cercetătorii danezi şi publicat în jurnalul de specialitate “Pediatrics,” informează reuters.com, preluat de MedLive.ro.
Aceştia au descoperit că diferenţa de IQ dintre copiii care se nasc cu o greutate normală a corpului şi cei care au o greutate sub medie se menţine pe tot parcursul vieţii, iar greutatea mai mare la naştere a fost asociată cu un IQ mai mare decât media.
“Am constatat că asocierea dintre greutatea la naştere şi coeficientul de inteligenţă este stabilă încă de la începutul vieţii de adult şi până la vârsta mijlocie,” a declarat autorul principal al studiului, Trine Flensborg-Madsen de la Universitatea din Copenhaga.
“Există consecinţe cognitive pe termen lung ale greutăţii pe care fiecare prunc o are la naştere, iar acestea nu se diminuează pe parcursul înaintării în vârstă,” a mai declarat acesta.
O greutate mai mică de 2,5 kilograme este asociată cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv cu un coeficient de inteligenţă mai mic decât media. O greutate normală la naştere variază între 2,5 kg şi 4 kg, iar greutatea medie este de 3,3 kg, spun specialiştii.
Prin comparaţie cu copiii născuţi cu 2,5 kg sau mai puţin, cei care au o greutate cuprinsă între 3,5 kg şi 4 kg beneficiază de cel puţin cinci puncte în plus la testele IQ efectuate la vârsta de 28 de ani şi, din nou, la vârsta de 50 de ani, arată cercetarea.
Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au analizat datele medicale a peste 4.700 de copii născuţi între anii 1959 şi 1961, împreună cu rezultatele evaluărilor efectuate la vârstele de 19, 28 şi 50 de ani.
În urma investigaţiilor de specialitate, oamenii de ştiinţă au observat o asociere semnificativă între greutatea pe care participanţii au avut-o la naştere şi coeficientul lor de inteligenţă de-a lungul timpului.
Această asociere a fost valabilă şi după ce oamenii de ştiinţă au luat în considerare alţi factori ce pot influenţa coeficientul de inteligenţă, precum statutul socio-economic şi vârsta gestaţională a acestora.
Cercetătorii au observat însă că o greutate scăzută la naştere nu poate explica însă toate aceste conexiuni, întrucât asocierea a fost valabilă şi în cazul unor copii născuţi la o greutate sănătoasă.
Cu toate acestea, în zilele noastre nou-născuţii sunt adesea subponderali, iar acest lucru are loc atunci când este cazul unei naşteri premature sau când există probleme de creştere fetală. Ambele cazuri sunt mai des întâlnite în zilele noastre şi se produc, de obicei, pe fondul unei alimentaţii necorespunzătoare pe durata sarcinii, în special în ţările subdezvoltate.
Studiul a fost un experiment controlat în cadrul căruia oamenii de ştiinţă nu şi-au propus să dovedească prezenţa unei relaţii de tip cauzal: “Creierul se poate dezvolta foarte rapid înainte de naştere şi, prin urmare, o greutate mai mică la naştere poate reflecta un mediu mai puţin propice pentru dezvoltarea creierului fătului. Cu toate acestea, este prea devreme să concluzionăm că o greutate scăzută la naştere ar putea cauza un coeficient de inteligenţă scăzut şi rezultate mai mici în cadrul testelor capacităţii cognitive efectuate de-a lungul vieţii,” mai adaugă autorul principal al studiului.