A. M.
La Casa de Cultură a Studenților din Ploiești s-a desfășurat ieri cea de-a XIV-a ediție a Targului de Job-uri organizat de Universitatea Petrol Gaze din Ploiești, în parteneriat cu Camera de Comerţ și Industrie Prahova și cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova. Sute de persoane, în mare parte studenți ai UPG, au trecut pe la standurile organizate de firme, în speranța că își vor găsi un loc de muncă. Reprezentanții angajatorilor, printre care s-au regăsit și mari companii din județ, au căutat persoane bine pregătite, serioase și dispuse să învețe pentru a evolua din punct de vedere profesional – cerințe care, după cum ne-au mărturisit unii dintre ei, sunt mai greu de îndeplinit de către tinerii de astăzi. Pe de altă parte, firmele vor angajați care să aibă așteptări reale vizavi de piața de muncă. Studenții au căutat mai ales stagii de practică, absolvenții – locuri de muncă în care să regăsească un mediu competitiv și salarii motivante, iar persoanele mai în vârstă – posturi pe măsura pregătirii, dar fără mari pretenții salariale.
Ediția actuală a târgului a reunit 28 de firme din județele Prahova, Ilfov și din Municipiul București, care au avut în ofertă 560 locuri de muncă în domeniile: petrol și gaze, mecanic, automatizare, domeniul economic şi financiar-bancar, construcţii-instalaţii, IT, turism, iar pentru studenți – internship plătit. Printre vizitatori s-au regăsit mulți studenți ai UPG, unii chiar în primii ani de studiu, aflați în căutarea unor stagii de practică și interesați să cunoască mai multe despre ceea ce oferă piața muncii în momentul de față. Florian Corneliu Păun din Ploiești, student la UPG, la specializarea informatică economică, în anul I a testat ofertele angajatorilor și condițiile de lucru oferite de aceștia. “După ce voi termina facultatea, aș vrea să mă angajez în domeniul bancar. Îmi doresc să lucrez într-un mediu dinamic, competitiv, unde să se pună accentul pe oameni și abilitățile lor. La început aș fi dispus să muncesc și pe un salariu mai mic, important pentru mine va fi să evoluez profesional”, ne-a precizat acesta. ‘’Sunt studentă în anul II, la Electromecanică și caut un stagiu de practică deocamdată, mai am timp să mă orientez către un loc de muncă”, ne-a spus o altă tânără. La eveniment s-au prezentat și persoane cu studii superioare care încearcă de mai mult timp să se integreze pe piața muncii. O femeie în vârstă de 56 de ani, cu experiență de 15 ani în domeniul ingineriei mecanice și cu 10 ani de experiență în resurse umane speră că va primi vești bune după discuțiile de ieri cu angajatorii. Chiar dacă este dispusă să muncească pe salariul minim, în ultimul an, firmele la care a depus CV-uri nu s-au arătat dispuse să-i ofere un post. Tot de un an își caută o slujbă și o tânără cu studii superioare, cu specializare în geologie. Aceasta susține că diplomele deținute au fost mai degrabă un dezavantaj, în ultimul an angajatorii evitând să o cheme la interviuri de teamă că și pretențiile salariale vor fi pe măsura pregătirii.
De celalaltă parte, angajatorii afirmă că sunt în căutarea unor persoane bine pregătite, serioase și dispuse să-și perfecționeze pregătirea profesională.
Cristina Budin – training manager și cu responsabilități privind relația cu universitățile în cadrul companiei Cameron, ne-a precizat: “Suntem în căutare de absolvenți pentru cele două programe rotaționale ale companiei noastre. Sunt programe ce durează doi ani și în cadrul acestora dorim să ne formăm viitorii noștri specialiști. Căutăm absolvenți cu noțiuni de bază, tehnice, inginerești, de mecanică, în domeniul științei materialelor și pe partea de foraj. Sunt câteva locuri disponibile, iar ei vor fi selectați în funcție și de rezultatele de la teste. Fiind ingineri, așteptăm să aibă noțiunile de bază din domeniul studiat și o privire de ansamblu asupra domeniului respectiv, să aibă inițiativă, să fie curioși, pentru că este vorba despre niște programe cu învățare continuă”. Aceasta ne-a mărturisit că nu este foarte ușor să găsească forță de muncă având calificarea căutată, întrucât la selecții se prezintă și persoane cu lacune în domeniile studiate.
Reprezentanta firmei Veolia Energie Romania SA, Cecilia Alexiu, manager recrutare și gestiunea carierei, ne-a precizat că firma este în căutare de candidați în special pentru zona tehnică, în producție, cu meserii precum operatori turbine, operatori cazane, electricieni, sudori electric și autogen – persoane cu studii medii, școală profesională sau școală de meserii. Firma oferă și stagii de practică pentru studenți la facultăți inginerești. “Așteptăm candidați cu mai mare deschidere către noi oportunități, care să fie dispuși să înceapă de undeva, pentru că pot învăța multe pornind de la un simplu post de operator. Avem studenți care au început în această manieră și au ajuns ingineri debutanți și apoi seniori. Așteptăm un mai mare realism din partea candidaților în ceea ce privește capacitățile lor de integrare pe piața muncii. În facultăți nu există încă o prezentare reală a ceea ce se întâmplă pe piața muncii. Se întâmplă, de exemplu, ca absolventul să vină într-o fabrică unde echipamentele nu sunt noi și întreabă de ce este așa și de ce echipamentele nu funcționează la o simplă apăsare pe un buton.”
Compania Arvicont, ce oferă servicii suport pentru mai mulți clienți în domeniile contabilitate, resurse umane, recrutare, a avut, la rândul său, oferte pentru referenți contabili, operatori introducere date, economiști. „Nu este greu, dar nici simplu să găsim ceea ce ne dorim. Din păcate, forța de muncă nu este atât de bine pregătită, în ultima perioadă. Chiar dacă nu cerem experiență, oamenii nu vin cu o bază solidă de cunoștințe din facultate. Asta e concluzia formulată de noi de-a lungul timpului”, ne-a precizat Beatrice Nan, director resurse umane. Reprezentantul companiei Tymbark Maspex România, Florin Ion, specialist recrutare, ne-a precizat, la rândul său că reprezentanții tinerei generații au mai multe pretenții de la angajatori și sunt mai puțin organizați decât cei din alte generaţii, așa că nu este ușoară găsirea candidaților ideali pentru posturile oferite în domeniile inginerie mecanică, electrică și economie.
Directorul AJOFM Prahova, Cristina Stoichici, prezentă la eveniment, ne-a precizat: “Și anul acesta, angajatorii au venit cu locuri de muncă mai mult pe profilul tehnic, pentru ingineri. Am stat de vorbă cu fiecare angajator pentru a afla ce-și dorește și le-am prezentat facilitățile pe care AJOFM le acordă angajatorilor, în special la încadrarea în muncă a absolvenților. Este un interes mare din partea tinerilor pentru acest târg. Studenții vor să muncească, mai ales pe perioada verii. Asta e foarte bine, deoarece angajatorii caută și oameni cu experiență, așa că este important ca tinerii să lucreze chiar și două-trei luni. Există și firme care oferă programe de internship, deoarece vor să-și formeze și să-și fidelizeze angajații, astfel încât ei să poată evolua în cadrul firmei”. În Prahova, AJOFM publică săptămânal lista ofertelor de muncă din partea firmelor și a instituțiilor de stat, iar de multe ori anumite posturi rămân neocupate săptămâni la rând. În legătură cu acest lucru, aceasta ne-a precizat: ”Uneori, oferta angajatorilor de locuri de muncă este mai mare decât cererile de locuri de muncă din partea persoanelor calificate în anumite meserii. De aceea e important să venim să vedem ce-și doresc angajatorii. De aceea suntem aici, pentru a găsi măsurile adecvate fiecăriei situații: ce clase de ucenicie putem deschide împreună cu ei, ce cursuri de calificare putem organiza”. Potrivit interlocutoarei noastre, în Prahova, printre cei mai puțin căutați de angajatori sunt specialiștii în domeniul chimiei, pentru că nu mai există multe întreprinderi cu laboratoare chimice. La polul opus, printre cei mai căutați sunt inginerii, persoanele care lucrează în domeniul serviciilor, medicii.