SIDA, depresia si bolile de inima vor face ravagii
Mortalitatea din cauza maladiilor asociate fumatului va creste cu 53% pana in 2030, cu o medie anuala de 8,3 milioane de decese fata de 5,4 milioane in 2005, conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In 2030 vor fi mai multe persoane care vor supravietui maladiilor infantile iar speranta de viata va fi mai crescuta, dar numarul celor care vor muri din cauza cancerului, maladiilor cardiovasculare, diabetului si a altor afectiuni cronice va creste cu 70%, conform datelor OMS.
Fumatul va ucide cu 50% mai multe persoane decat SIDA pana in 2015 si va fi responsabil de 10% din numarul de morti inregistrat anual in lume, conform raportului publicat in revista Public Library of Science Medicine (PLoS).
Numarul de decese provocate de fumat se va dubla la 6,8 milioane in tarile sarace si in curs de dezvoltare dar se va diminua cu 9% in tarile dezvoltate, pana in 2030.
OMS acuza companiile producatoare de tutun ca si-au ales ca tinta tinerii din tarile subdezvoltate pentru a compensa scaderea vanzarilor din tarile industrializate.
SIDA va deveni principala cauza a deceselor in tarile subdezvoltate sau in curs de dezvoltare pana in 2015. Numarul anual al deceselor din cauza acestei maladii va creste la 6,5 milioane pana in 2030 fata de 2,8 milioane in 2002, presupunand ca 80% dintre persoanele infectate vor avea acces la tratamentele antiretrovirale in 2012.
Depresia si maladiile cardiovasculare vor fi, dupa SIDA, cele doua cauze principale responsabile de decese in lume.