V. Stoica

De la alegerile locale de anul trecut, administrația locală ploieșteană tot încearcă să le dea de capăt așa-ziselor proiecte europene finalizate cu chiu cu vai din fonduri locale. În acest scop, fie pentru a încerca să demonstreze că lucrurile nu au ieșit întocmai cu prevederile din caietele de sarcini, fie pentru ca unii să se spele pe mâini de responsabilitate, au fost lansate grămezi de proceduri de achiziție directă pentru încheierea unor contracte de prestări servicii de expertizare a obiectivelor. Prin aceste proceduri au trecut parcul de la Vest, pasajul din aceeași zonă, hipodromul și, mai nou, clădirea din incinta parcului Vest, pompos denumită Centrul de excelență în afaceri pentru tinerii întreprinzători.
Ultima a și rămas de căruță, pentru că experții tehnici par să fugă ca… Necuratul de tămâie de Primăria Ploiești, având în vedere că nu s-a prezentat nimeni la cererea de oferte pentru stabilirea eventualelor disfuncționalități în efectuarea lucrărilor.

3-aNiciun ofertant nu s-a înregistrat la prima procedură lansată de Primăria Ploiești pentru expertizarea tehnică a Centrului de excelență în afaceri pentru tinerii întreprinzători, ceea ce a însemnat, evident, reluarea achiziției, în speranța că specialiștii vor da buzna de această dată să se înscrie la licitație.
Potrivit caietului de sarcini, recepția lucrării a fost admisă doar parțial, fiind stabilit un nou termen pentru realizarea lucrărilor neefectuate, adică până la finalul lunii martie. “Obiecțiunile din anexele procesului-verbal de recepție– consemnate conform punctului de vedere al proiectantului – au rezultat din faptul că unele lucrări nu au fost executate conform indicațiilor din proiectul tehnic. În acest context, proiectantul – SC Intergroup Engineering SRL – a recomandat să se efectueze expertize tehnice de calitate pentru a se verifica și conformitatea caracteristicilor tehnice cu cele indicate în caietele de sarcini și respectarea cerințelor esențiale de calitate. Pentru asigurarea funcționalității Centrului de excelență și derularea în condiții optime a activității IMM-urilor care vor închiria spații în această structură de afaceri, este necesară elaborarea unei expertize tehnice pentru întregul obiectiv”, se arată în documentația de atribuire întocmită de reprezentanții Unității de Implementare a Proiectului.
Reprezentanții municipalității au estimat la 21.000 de lei fără TVA efectuarea expertizei tehnice, care va fi realizată în urma semnării contractului de prestări servicii.

Expertiză – nu, dar se caută chiriaşi

Recent, municipalitatea ploieșteană a mai lansat o procedură de închiriere a spațiilor pentru același obiectiv aflat în incinta Parcului municipal Ploiești Vest. Condițiile pe care le pun reprezentanții Serviciului Parc Municipal Vest în anunțul referitor la închirierea spațiilor sunt, printre altele, ca firmele să fie nou înființate și să aibă obiecte de activitate legate fie de consultanța în afaceri, fie în ecologizarea solurilor poluate, fie în ecoturism. Ultimul obiect de activitate pare să fie o glumă proastă, dacă stăm să ne gândim că ecoturismul nu prea are ce căuta în condițiile actuale prin parcul din vestul Ploieștiului.
Dar, pentru că acea clădire trebuie să producă bani, pentru că de aceea a fost construită, prezentarea incintei este una de vis, pentru că, nu-i așa, reclama este sufletul comerțului. Posibilii aspiranți la a avea sediul firmei în imobilul respectiv află că interiorul conține spații modulare cu birouri, sală de mese pentru 60 de persoane și chicinetă, săli de întruniri, grupuri sanitare cu dotări și pentru persoanele cu dizabilități.