Patronatele din transporturile rutiere, respectiv UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM și ARTRI, solicită Guvernului extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurărilor RCA, în condițiile în care o nouă lege în acest domeniu nu este încă în vigoare, se arată într-un comunicat al patronatelor, remis, ieri, AGERPRES.
„Avansul din perioada 2014 — 2016, când tarifele RCA au crescut cu 500% în cazul firmelor de transport rutier, deși daunalitatea a urcat doar cu 10%, ne-a arătat că piața asigurărilor RCA este complet neconcurențială. Astfel, companiile de asigurări au stabilit tarifele RCA ca la bazar, au inclus în acestea toate costurile operaționale, deși nu țineau de segmentul RCA, și profitând de faptul că asigurarea RCA este obligatorie au solicitat firmelor de transport rutier tarife uriașe pentru a-și crește ratele de profit și capitalizarea”, potrivit comunicatului.
O nouă lege RCA ar trebui să aducă ordine pe această piață, să stabilească un tarif de referință și să nu mai permită derapaje din partea firmelor de asigurări ca în trecut, spun transportatorii.
„Având în vedere că noua lege RCA se află încă pe circuitul de avizare, iar perioada de plafonare se încheie în aproape două săptămâni, patronatele din transporturile rutiere — UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI solicită Guvernului, Parlamentului, ASF și Consiliului Concurenței măsuri urgente pentru continuarea perioadei de plafonare a tarifelor RCA pentru încă 6 luni”, se mai arată în comunicat.
Potrivit Legii concurenței nr. 21/2006, art. 4, alin. 3, „în sectoarele economice sau pe piețele unde concurența este exclusă sau substanțial restrânsă prin efectul unei legi sau datorită din cauza unei poziții de monopol, Guvernul poate, prin hotărâre, să instituie forme corespunzătoare de control al prețurilor pentru o perioadă de cel mult 3 ani, care poate fi prelungită succesiv pe durate de câte cel mult un an, dacă împrejurările care au justificat adoptarea respectivei hotărâri continuă să existe”.