V. Stoica
Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat câștig de cauză unui prahovean în vârstă de 60 de ani din orașul Breaza care a dat în judecată statul român pentru că i-au fost încălcate drepturile civile și i-a fost îngrădit accesul la apărare, din cauza citării sale doar prin intermediul unui anunț public.
Alături de alți șapte români care au avut cauze similare, prahoveanul trebuie să primească de la statul român suma de 3.600 de euro drept despăgubiri morale pentru faptul că nu a putut să se apere într-o cauză civilă în care a fost implicat în urmă cu mai bine de zece ani.
Toate cele opt plângeri primite din România pe aceeași speță au făcut obiectul unui dosar comun, iar judecătorii CEDO (printre care s-a aflat și românca Iulia Motoc) au decis ca statul român să le acorde despăgubiri celor care au suferit din cauza faptului că notificările sau citațiile pe care ar fi trebuit să le primească personal au fost afișate în locuri publice sau pur și simplu au fost înfipte în… gard.
Statul are obligația ca în termen de trei luni de la decizia Curții Europene a Drepturilor Omului să achite sumele pentru toți cei cărora instanța europeană le-a dat dreptate.
Anul trecut, alți doi prahoveni au câștigat procese împotriva statului român la CEDO.
La numai doi ani de la înaintarea unei plângeri către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la finalul anului trecut, un ploieștean în vârstă de 32 de ani a câștigat procesul intentat împotriva României, instanța europeană obligând statul român să-i plătească bărbatului suma totală de 5.710 euro, drept despăgubiri morale (5.000 de euro) și plata cheltuielilor (710 euro). Tot anul trecut, în luna martie, fostul judecător Dumitru Rebegea a câștigat un proces la CEDO, cu despăgubiri stabilite la 3.000 de euro, pentru condițiile inumane în care a fost ținut în detenție în Penitenciarul Mărgineni.