Ieri, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat că preluarea președinției rotative a Consiliului UE de către România reprezintă un proiect național, însă a arătat că există probleme logistice și protocolare, potrivit Agerpres.
„Este un proiect național și trebuie să înțelegem cu Parlamentul, cu Guvernul că fiecare este implicat în acest proiect. Este un proiect care într-adevăr ne dă șansa să fim undeva vizibili pe harta Europei și unde pe o perioadă de șase luni să fim acei facilitatori care, pornind de la pozițiile noastre naționale și în același timp de la interesele UE în ansamblul său, să găsim cele mai bune soluții pentru problemele cu care se confruntă UE”, a afirmat Meleșcanu la dezbaterea „Președinția română la Consiliul UE 2019 — Împreună pentru consolidarea proiectului european”.
El a susținut că există probleme logistice în privința preluării președinției rotative a Consiliului UE, arătând că este necesar sprijinul Parlamentului, al Guvernului și al Ministerului de Finanțe. Ministrul a exemplificat faptul că Reprezentanța permanentă a României la UE de la Bruxelles are un imobil care nu va putea face față cerințelor preluării președinției rotative a Consiliului UE.
„Nu putem să mergem doar pe bugetul anual pe care l-am avut aprobat pentru acesta și în care sunt prevăzute mijloacele necesare pentru începerea derulării pregătirilor de asigurare a președinției. (…) Nu putem să ne asumăm obligații financiare sau să facem diverse achiziții fără a avea siguranța unei bugetări multianuale până în anul 2019, inclusiv prima parte a anului 2019, când vom asigura efectiv președinția. (…) Există probleme foarte importante cu care ne confruntăm din punct de vedere logistic și protocolar”, a mai arătat Meleșcanu.
Ministrul de Externe a precizat că una dintre temele pe care le-ar putea aduce România în discuție în momentul preluării președinției rotative a Consiliului UE sunt relațiile externe ale Uniunii. Meleșcanu a adăugat că ar putea fi organizat un summit la București sau în alt oraș din România pe tema Parteneriatului Estic.
Alte teme care ar putea fi aduse în discuție de către țara noastră ar putea fi, potrivit ministrului de Externe, continuarea proiectului de extindere a UE, situația de securitate în zona Mării Negre, problema evoluției strategiei Dunării și cea a migrației, evaluarea politicii de securitate și apărare a UE.
El a subliniat că preluarea președinției Consiliului UE este un proiect național la care trebuie să se implice toți actorii pentru a fi de succes.
La eveniment, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Ana Birchall, a anunțat că a fost identificat un nou sediu pentru Reprezentanța permanentă a României de la Bruxelles și că în următoarele săptămâni urmează să fie adoptat memorandumul în acest caz.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentOful cititorului
Articolul următorVorbe intelepte