V. S.

Într-un stat în care ajutoarele sociale au devenit un înlocuitor de loc de muncă pentru persoanele care nu au dorinţa de a se angaja, pentru a-şi întreţine familiile, venind cu motivaţii care mai de care mai ciudate, se constată o tendinţă de descreştere a celor care îşi caută job-uri.
Şi în Prahova se observă o asemenea tendinţă, din nefericire, pentru că la multe dintre evenimentele organizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă sau de către unii angajatori în localităţi participă foarte puţini şomeri interesaţi cu adevărat să îşi găsească un loc de muncă stabil.
Conform AJOFM Prahova, în luna martie a acestui an, erau în evidenţele instituţiei peste 1.600 de locuri de muncă vacante, comparativ cu 890 de locuri de muncă în luna februarie 2017.
Pe de altă parte, ar putea fi un semnal de alarmă faptul că ponderea şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor (66,35%) a înregistrat în luna martie o creştere faţă de luna precedentă cu 1,55%, în special din cauza nereînnoirii cererilor de loc de muncă de către şomerii înregistraţi ca persoane interesate de găsirea unui loc de muncă.
Căutarea unui loc de muncă prin intermediul paginilor web specializate a cunoscut, potrivit specialiştilor, o scădere semnificativă în cursul anului trecut, ceea ce înseamnă că interesul prahovenilor şomeri pentru un job s-a micşorat considerabil.

Un studiu realizat de specialiştii IT Depot cu privire la situaţia locurilor de muncă şi a salariilor arată cât de interesaţi mai sunt locuitorii judeţului Prahova de locurile de muncă disponibile, iar rezultatul arată îngrijorător. Ceea ce în urmă cu câțiva ani părea cea mai bună soluție pentru găsirea unui loc de muncă, având în vedere concentrarea de oferte ale agenților economici mici sau ale marilor companii în spațiul virtual, internetul nu a mai fost o modalitate foarte accesată de persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Potrivit specialiștilor de la IT Depot, “în ultimele 12 luni, la nivelul judeţului Prahova, volumul căutărilor pentru locuri de muncă a scăzut cu 41,04% faţă de anul anterior, menţinându-şi primul loc în clasamentul judeţelor din România. Acest lucru evidenţiază faptul că prahovenii s-au informat mai puţin despre ofertele de angajare, iar acest lucru reprezintă într-o oarecare măsură un motiv de îngrijorare din partea angajatorilor chiar şi cei interesaţi de achiziționarea soluţiilor de software”. Ana Maria Dragomir, Project Manager – IT Depot, a declarat că această analiză a fost realizată “deoarece monitorizăm fluctuaţiile din câmpul muncii şi dorim să venim în întâmpinarea antreprenorilor cu cele mai complete şi convenabile servicii adaptate oricărei activităţi de logistică, producţie sau retail”.
Departamentul de analiză din cadrul IT Depot, care se adresează mediului de afaceri prin furnizarea de echipamente hardware, ca de exemplu cititor cod bare şi imprimante etichete, a efectuat o cercetare de piaţă cu privire la forţa de muncă disponibilă pentru fiecare judeţ din România, inclusiv din Prahova.
“Cu ajutorul datelor extrase şi oferite de către Institutul Naţional de Statistică şi de Google în ultimii trei ani, au fost analizate interesul prahovenilor pentru ofertele de muncă disponibile în judeţ, precum şi rata şomajului din această zonă a ţării sau numărul salariaţilor cu acte în regulă. Astfel că, dintr-un total de 470.000 de persoane apte pentru muncă în acest judeţ în anul 2014, 60,8% dintre acestea lucrau efectiv, fie că este vorba despre un job full time sau part time. Cifrele din studiul realizat cu sprijinul platformei B2B, IT Depot arată că judeţul Prahova este situat pe a 32-a poziţie în clasamentul judeţelor cu cea mai mare rată de ocupare a resurselor umane. În acest top, pe primele poziţii se află judeţele Caraş-Severin, Alba, Gorj şi Sălaj. În Prahova, în anul 2015, salariul mediu brut a crescut regăsindu-l la suma de 2.376 lei faţă de anul 2016, unde avem o importantă creştere procentuală de 3% respectiv 2.447 lei, astfel că acesta evoluează de pe locul 5 (2015) către topul judeţelor cu cele mai mari creşteri ale venitului. Pe primul loc se află Olt, iar pe ultimul este Buzău”, arată datele furnizate de studiul menționat.
AJOFM Prahova evidenţiază în rapoartele oficiale că în luna martie a scăzut numărul de persoane luate în evidențe, printre motive fiind și descreșterea numărului șomerilor care s-au înregistrat ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, numărul acestora fiind cu 32,22% mai mic decât în luna februarie a acestui an.