A. M.
Turiștii care aleg, aceste zile, zona montană a județului Prahova, atraşi de posibilitatea practicării sporturilor de iarnă, sunt avertizați de salvamontiști să nu meargă pe traseele interzise, deoarece există risc crescut de avalanșă. Stratul de zăpadă este proaspăt și instabil și o poate lua la vale chiar și în cazul unor slabe supraîncărcări. Pentru a evita orice risc, turiștii sunt sfătuiți să folosească, în această perioadă, traseele aflate la baza muntelui. Zilele trecute, trei turiști care s-au aventurat în Masivul Bucegi pe trasee interzise au fost coborâți cu greu de salvatorii montani, iar în Masivul Retezat, Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, copiii minune ai alpinismului românesc, și-au pierdut viața într-o avalanșă. Cei doi au pornit în ascensiune, alături de alți cinci turiști, cu toate că pentru zona respectivă fuseseră emise avertizări în legătură cu riscul rostogolirii unor cantități masive de zăpadă.
În zona montană a județului Prahova, la altitudini de peste 1.800 de metri există risc mare de avalanșă, pe o scară de la 1 la 5 acesta fiind de gradul patru, iar la altitudini mai mici de 1.800 de metri, se înregistrează risc însemnat de avalanșă, adică de gradul trei, avertizează reprezentanții Serviciului Public Județean Salvamont Prahova. “Stratul nou de zăpadă este puțin stabilizat și cu coeziune slabă cu cel aflat dedesubt. Pe văi sunt depozite însemnate, declanșarea avalanșelor este posibilă chiar și la slabe supraîncărcări, pe pante suficient de înclinate, fiind posibile și declanșări spontane”, au precizat salvamontiștii. Avertizarea va rămâne valabilă și în zilele următoare, pentru că stratul de zăpadă depus este destul de mare: 50 de cm la Cota 2000, iar pe văi, unde a bătut vântul cu putere, acesta ajunge chiar la doi – trei metri, conform precizărilor șefului SPJS Prahova, Daniel Banu. Mai multe trasee montane interzise în perioada iernii din Munți Bucegi, Baiului și Ciucaș rămân închise, din cauza condițiilor meteorologice. Turiștii sunt sfătuiți să nu se aventureze în aceste zone, cei care ignoră avertizările expunându-se riscurilor de a declanșa o avalanșă – ceea ce se poate solda cu o tragedie, de a aluneca pe gheață și a suferi accidentări grave sau de a se rătăci. Dacă ajung în situația de a nu mai găsi drumul de întoarcere după lăsarea întunericului, în condițiile în care nu au echipament corespunzător, turiştii pot suferi hipotermie, deoarece noaptea temperaturile coboară sub 0 grade !
Potrivit precizărilor de pe site-ul Serviciului Public Județean Salvamont Prahova, în Bucegi, traseele care rămân închise total sau parțial sunt: 1. Șaua Vârful cu Dor- Masa Ciobanului – Colții lui Barbeș –Lacurile Vânturiș; 2. Drum de Vară (sub Cetate)-Colții lui Barbeș-Lacurile Vânturiș-Valea Soarelui ; 3. fosta cabană Vf. cu Dor-Șaua Călugărului; 4. Sinaia-Poiana Stânei-Piciorul Pietrei Arse-Cabana Piatra Arsă (închis între Poiana Stânei și Cabana Piatra Arsă) ; 5. Cabana Babele-Vf.Omu; 6. Bușteni-Plaiul Fânului- Poiana Coștilei-Valea Cerbului-Cabana Vf.Omu (închis între Poiana Coștilei și Cabana Vf.Omu); 7. Bușteni-Valea Jepilor Mari-Cantonul Jepi-Cabana Piatra Arsă; 8. Bușteni-Valea Jepilor Mici-Cabana Caraiman-Cabana Babele ; 9. Bușteni-Căminul Alpin-Plaiul Munticelu-Poiana Coștilei-Pichetul Roșu-La Prepeleac-Cabana Mălăieşti (închis între Pichetul Roşu și Cabana Mălăiești); 10. Cabana Babele-Vârful Caraiman-Monumentul Eroilor-Spinarea Coștilei-Șaua Sugarilor (închis între Vârful Caraiman și Monumentul Eroilor); 11. Cabana Caraiman-Monumentul Eroilor; 12. Bușteni-Cabana Gura Diham-Cabana Poiana Izvoarelor-Pichetul Roșu-La Prepeleac – Creasta Bucșoiu Mare-Cabana Vf.Omu (închis între Pichetul Roșu și Cabana Vf.Omu). În Munții Baiului este închis traseul: Bușteni-Culmea Zamora-Culmea Orjogoaia-Plaiul Orjogoaia-Trăisteni; iar în Masivul Ciucaș: 1. Șaua Chirușca-Cheile Văii Stânei-Poiana Valea Stânei, 2. Cheia-Culmea Gropșoarele Zăganu-La Răscruce-Şaua Chirușca; 3. Cabana Ciucaș-Vf.Ciucaș-Culmea Bratocea-Pasul Bratocea; 4. La Răscruce-Valea Pârâului Alb-Poiana Valea Stânei; 5. Poiana Valea Stânei-Valea Pârâului Sterp-Vf.Zăganu. Turiștii care doresc să se plimbe pe munte, în această perioadă, pot folosi traseele marcate aflate la baza muntelui; acestea sunt deschise tot timpul anului.
Din păcate, an de an, în Prahova, în ciuda avertizărilor salvamontiștilor, zeci de persoane se încumetă să străbată trasee interzise, în perioada iernii și a primăverii, și apelează la salvatorii montani pentru a-i ajuta. Chiar zilele trecute, aceștia au intervenit pentru salvarea a trei turiști care au coborât de la Cota 2000 pe Valea Peleșului, unde au rămas blocați. Operațiunea a durat mai multe ore și s-a încheiat la ora 23.00. Avertizările privind riscurile de avalanșă nu ar trebui ignorate nici de către alpiniști. Sâmbăta trecută, pentru greșeala de a nu lua în seamă aceste riscuri, doi copii au plătit cu viața, deşi Dor Geta Popescu, în vârstă de 12 ani și Erik Gulacsi, în vârstă de 13 ani, erau alpiniști cu performanțe impresionante, de la vârste fragede. Sâmbătă după amiază, aceștia au fost surprinși de o avalanşă produsă în Masivul Retezat, zona Bucura – Vârful Pelegii și nu au mai putut scăpa, iar celelalte cinci persoane din grupul lor au fost rănite. Trupurile celor doi copii au fost coborâte duminică de pe munte, de către salvamontiști, în cadrul unei acțiuni foarte dificile din cauza vremii nefavorabile. Meteorologii anunţaseră vinerea trecută faptul că în Masivul Retezat e risc maxim de avalanşă, deoarece ninsese din abundență, iar vântul a bătut cu aproape 100 de kilometri pe oră.