Violeta Stoica

Circa 16.100 de locuitori din orașul prahovean Băicoi, alți 8.500 din Bușteni, aproximativ 3.500 din comuna Dumbrava și aproape 980 din Călugăreni – alegători înscriși în Registrul Electoral – sunt chemați să își aleagă din nou primarul, la doar un an de la alegerile locale. Guvernul a stabilit ziua de 11 iunie ca dată de organizare a alegerilor locale parțiale pentru alegerea primarului în 49 de localități din România, dintre care patru din Prahova – orașele Băicoi și Bușteni și comunele Călugăreni și Dumbrava.
Prin urmare, aproape 30.000 de prahoveni vor merge la vot în a doua duminică din luna iunie, la doar un an de la alegerea primarilor din cele patru localități. Motivele organizării alegerilor locale parțiale și în localități din Prahova sunt diferite, în două dintre cazuri fiind vorba despre decesul edililor, într-un caz – despre o condamnare rămasă definitivă și în altul – despre alegerea primarului într-o funcție de parlamentar.

Săptămâna trecută, Guvernul Grindeanu a stabilit pentru data de 11 iunie 2017 organizarea scrutinului local parțial în vederea alegerii primarului în 49 de localități în care această funcție a rămas vacantă ca urmare a demisiilor unor titulari, a situațiilor de incompatibilitate, a invalidării mandatelor, decesului sau aplicării unor condamnări definitive.
Potrivit legii, în cazul unor alegeri locale parțiale, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 35 de zile înaintea votării, Guvernul stabilind și calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfășurării în bune condiții dar şi măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfășurări a alegerilor locale. Până la sfârșitul săptămânii trecute, însă, în Monitorul Oficial nu au fost publicate documentele referitoare la organizarea alegerilor din 11 iunie.

Doi edili realeși au decedat la puțin timp după scrutinul din iunie 2016

Prima localitate prahoveană care a rămas fără primar, după alegerile din vara anului trecut, a fost comuna Dumbrava. În luna iulie 2016, edilul reales Nicolae Bunea a decedat, în urma unei boli necruțătoare. Liberalul Bunea intrase deja în al cincilea mandat la conducerea Primăriei Dumbrava, însă a decedat la doar o lună de la realegerea sa de către locuitorii comunei.
Și social-democrata Ileana Cârlan, primar al comunei Călugăreni, realeasă tot a cincea oară de către persoanele cu drept de vot din localitate, a decedat în luna noiembrie a anului trecut. Astfel, cei aproximativ 980 de votanți din comună vor fi chemați din nou la urne pentru a-și alege noul edil.
În orașele prahovene rămase fără primarii aleși în vara anului trecut – Băicoi și Bușteni –
situațiile au fost cu totul altele. La Băicoi, motivul a fost unul de natură juridică, pentru că primarul liberal Ciprian Stătescu şi-a pierdut noul mandat cu care a fost învestit în urma scrutinului pentru alegerile locale desfășurat la începutul lunii iunie 2016, din cauza condamnării definitive pentru conflict de interese.
La Bușteni, la alegerile parlamentare de la finalul anului trecut, edilul Emanoil Savin a candidat din partea PSD, fiind primul pe lista pentru Senat a acestei formațiuni politice. Cum PSD a câștigat fără probleme alegerile, Emanoil Savin a ieșit senator, alegând să renunțe la conducerea Primăriei Bușteni, localitate în care ajunsese la al patrulea mandat de primar.