Dietele care impun renunţarea la alimentele lactate ar putea fi o „bombă cu ceas” pentru sănătatea oaselor tinerilor, avertizează o organizaţie de specialitate. Un studiu al Societăţii Naţionale de Osteoporoză din Marea Britanie a concluzionat că o cincime din tinerii sub 25 de ani îşi reduc porţia zilnică de lactate în dieta lor, scrie BBCNews online.
Acesta mai arătă că mulţi tineri îşi pun sănătatea în pericol, din cauza capriciilor alimentare.
Eliminarea produselor lactate în întregime poate fi dăunătoare cu excepţia cazului în care substanţele nutritive la care se renunţă sunt înlocuite cu altele, arată studiul.
Pentru această cercetare au fost chestionaţi 2.000 de adulţi, inclusiv 239 sub vârsta de 25 de ani şi 339 între 25 şi 35 de ani.
Aproape 70% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani au ţinut sau ţin în prezent dietă.
Unul din cinci tineri între 18-25 ani au declarat că au redus în mod semnificativ porţia de lactate în dieta lor. Ei ţin cont mai ales de sfaturi de pe internet ale unor bloggeri sau vloggeri, mai arată studiul.
Laptele şi produsele lactate cum ar fi brânza şi iaurtul sunt surse importante de calciu pentru oase puternice. Nu se ştie de ce tinerii le evită. Deşi unele dintre aceste sfaturi pot fi bune, este îngrijorător că unii oameni devin prea restrictivi în legătură cu ceea ce mănâncă, mai scrie sursa citată.
Un studiu recent Food Standards Agency a constatat că aproape jumătate dintre tinerii cu vârste între 16 şi 24 de ani au declarat că au intoleranţă la lapte şi produse lactate de vacă, comparativ cu doar 8% în anii`75.