Ana Maxim

Numărul asistenților maternali profesioniști este în scădere în Prahova, deși rămâne la un nivel ridicat numărul copiilor abandonați, orfani și al celor care, din alte motive, nu cresc alături de familiile lor. În perioada ianuarie 2015- martie 2017, în județul nostru au fost eliberate doar nouă atestate de asistent maternal profesionist de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Pentru a obține un astfel de atestat, fiecare solicitant trece printr-o etapă de evaluare și urmează cursuri de specialitate cu formatori din cadrul instituției. Numărul persoanelor care au solicitat acest atestat a scăzut, în anul 2016 fiind înregistrate 62 astfel de cereri, față de anul 2015 când 84 de persoane au solicitat atestat. De la începutul acestui an au fost depuse la sediul D.G.A.S.P.C. Prahova 17 cereri pentru eliberarea atestatului de asistent maternal profesionist. În ultimii ani, mai multe persoane au cerut retragerea atestatelor, deoarece au împlinit vârsta de pensionare, însă au existat și două situații în care au fost retrase atestatele “din motive de neglijență și de nerespectare a condițiilor corespunzătoare creșterii și îngrijirii copiilor”, după cum ne-au precizat reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Prahova.
În județ, în prezent lucrează 236 de asistenți maternali profesioniști, în grija cărora se află, în total, 401 copii, atât nou- născuți, cât și copii și tineri cu vârste până la 22 de ani. Cei mai mulţi dintre asistenții maternali sunt femei, cu vârste cuprinse între 38 și 75 de ani, dar există și șase bărbați care practică această meserie, având vârste între 51 și 61 de ani. Deoarece este în scădere numărul persoanelor instruite pentru a asigura creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor pe care viața i-a alungat din sânul familiei (abandonați, orfani, cu părinți decăzuți din drepturi, plecați în străinătate și fără alte rude etc.), în multe situații, un singur asistent maternal primește în plasament mai mulți copii (în Prahova, 155 de asistenți maternali au în îngrijire între doi și cinci copii).
Totuși, dacă în alte județe se mai întâmplă ca nou-născuții abadonați să stea cu lunile în maternități până când sunt găsiți asistenți maternali care să îi preia, în județ, “atunci când starea copilului permite externarea din unitatea sanitară în care a fost abandonat, se identifică un asistent maternal profesist și astfel nu este necesară prelungirea perioadei de spitalizare”, ne-au transmis reprezentanții D.G.A.S.P.C. Prahova. Salariul brut al asistenților maternali profesioniști diferă în funcție de numărul de copii aflați în îngrijire și de starea lor de sănătate, mai exact dacă au sau nu dizabilități (în județ, 103 asistenți maternali au în îngrijire copii cu astfel de probleme).
Astfel, un asistent maternal care îngrijește un copil fără dizabilități primește un salariu brut între 1.662 de lei și 2.071 lei, cel care are grijă de doi sau mai mulți copii fără dizabilități primește un salariu brut între 1.900 de lei şi 2.341 de lei, pentru îngrijirea unui copil cu dizabilități salariul brut este între 2.025-2.521 lei, pentru îngrijirea a doi sau a mai multor copii cu dizabilități, asistentul maternal primește un salariu brut între 2.603 lei și 3.242 lei. În funcție de vechimea în muncă, se acordă și concediu de odihnă – de 24 de zile, pentru asistenții maternali cu vechime sub 10 ani și de 28 de zile, pentru cei cu vechime de peste 10 ani. Pot fi atestate ca asistent maternal profesionist numai persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii: au capacitate deplină de exerciţiu; prin comportamentul lor în societate, starea sănătăţii şi profilul lor psihologic, prezintă garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte, referitoare la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor săi; au în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament; au urmat cursurile de formare profesională organizate de către D.G.A.S.P.C. Prahova pentru acordarea atestatului de asistent maternal profesionist.