* Interviu cu solistul trupei Holograf – Dan Bitman
Cu o istorie de peste 30 de ani, formatia Holograf (Edi Petrosel, Tino Furtuna – veteranii trupei, Dan Bitman, Iulian Vrabete si Romeo Dediu) reuseste sa surprinda publicul cu fiecare noua aparitie discografica. Turneul de lansare a celui mai recent album – intitulat ,,Taina” – a inclus si Ploiestiul. Pentru cititorii ziarului ,,Prahova” si pentru fanii prahoveni, Dan Bitman a acceptat sa raspunda catorva intrebari.
– Pentru a cata oara va aflati la Ploiesti si cum regasiti, de fiecare data, atmosfera creata de publicul de aici ?
– Cred ca am fost la Ploiesti de peste douazeci de ori in concerte si intotdeauna am fost surprinsi placut sa vedem ca Holograf este iubit de ploiesteni, ca melodiile noastre sunt cunoscute de multi dintre ei. Suntem constienti insa ca atmosfera unui spectacol depinde si de noi pentru a fi speciala. Un artist trebuie sa stie sa cucereasca un public prin atitudine si zambet, iar rasplata nu intarzie sa apara prin aplauze, flori si bis-uri.
– De ce ,,Taina”, si de ce dupa o pauza de trei ani ?
– Titlul a venit in urma unei selectii. Initial, am vrut sa-i spunem Sincansese, dupa numele unui tren de mare viteza din Japonia. Apoi a urmat ,,Taina”, in urma unui sondaj facut printre prietenii formatiei. Este si numele unei piese de pe album, este un cuvant simplu, dar plin de mister. In ceea ce priveste perioada pana la noua aparitie, timp de doi ani am promovat piese de pe albumul ,,Pur si Simplu”, iar un an de zile a durat munca la acesta.
– Exista o reteta a longevitatii artistice si a succesului formatiei Holograf ?
– Nu ne-am propus acest lucru. La un moment dat, am zis ca datorita educatiei, orice om civilizat termina un lucru inceput. Succesul unei trupe vine din unitatea echipei si dragostea pentru muzica. A fost important ca am avut ce oferi. Daca nu ai dorinta de a compune muzica si placerea de a canta, lucrurile se intrerup de la sine.
– Cu atatea trupe tinere aparute pe piata, va simtiti amenintati ?
– Nu ne sperie concurenta. Este chiar benefica pentru noi. Toti ajung repede pe sticla, si tot atat de repede dispar. Pentru noi este foarte important ca nu am disparut, dupa atata timp, de pe piata. Avem un atu fata de multi dintre colegii nostri: cantam live si de aici incolo lasam publicul sa aleaga.
– Care considerati ca sunt sansele unui tanar artist in momentul de fata; avem voci bune care sa reziste si sa se impuna?
– Traim intr-o lume pragmatica, in care oamenii te percep dupa cate unitati muzicale ai vandut, cifre, incasari etc. Multi tineri au sanse, dar nu se stie cat de mult vor rezista pe piata. Casele de discuri vor sa propulseze mereu alti si alti tineri. Obtin profitul dorit si trec in cautarea altor talente. Sunt si voci bune care, deja, au reusit sa-si ocupe un loc sigur pe piata. Este vorba despre Andra, Elena Gheorghe (ex formatia Mandinga), Mandinga si altii.
Larisa DRAGOMIR