Proiecte de lege adoptate de Camera Deputaţilor, cu susţinerea Grupului Parlamentar al PSD, în cadrul şedinţei de vot final din data de 11 aprilie 2017

Rodica Paraschiv, deputat PSD de Prahova, continuă să aducă la cunoștința alegătorilor pe care îi reprezintă în Parlament și, deopotrivă, a tuturor prahovenilor, sinteza proiectelor de lege dezbătute în această săptămână în Camera Deputaților. În atenția deputaților s-au aflat proiecte care vizează acordarea unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat (masa caldă), majorarea indemnizațiilor pentru invalizii de război și pentru veteranii de război, premierea elevilor și a profesorilor care obţin rezultate deosebite la olimpiadele școlare.

1. Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.72/2016 privind aprobarea Programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat
Context:
• Adoptarea acestei legi a fost o prioritate pentru social-democraţi, având în vedere creşterea alarmantă a procentului de copii şi tineri care abandonează şcoala în România, procentul fiind de 19,1% conform comunicărilor Eurostat.
• Principalele motive ale eşecului şcolar şi ale abandonului şcolar sunt condiţiile climaterice şi de mediu defavorabile – dat fiind numărul mare de preşcolari şi elevi care au de străbătut de la domiciliu până la unităţile de învăţământ distanţe foarte mari. Aceşti copii nu pot participa la activităţile şcolare întrucât nu au asigurată masa de prânz. Altă cauză directă a abandonului şcolar este mediul social defavorizat:
• populaţie romă; copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate; copii supuşi unor forme de abuz parental prin muncă; cutume şi mentalităţi cultural restrictive, în defavoarea minorului;
Modificări aduse de noua lege:
Prin noua lege, copiii din cele 50 de grădiniţe şi şcoli prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă vor beneficia, în mod gratuit, pe perioada anului şcolar în curs, de un pachet alimentar sau o masă caldă, zilnic, în valoare de 7 lei.
La acest program-pilot participă două categorii de unităţi de învăţământ: şcoli şi grădiniţe din medii geografice izolate şi din comunităţi sărace, precum şi licee şi colegii pedagogice care reunesc elevi din toate ciclurile de învăţământ, cunoscut fiind faptul că aceste şcoli au un procent ridicat de elevi proveniţi din mediul rural.
Scopul acestui act normativ este ca fiecărui copil din România să i se ofere posibilitatea de a primi educaţie în mod egal şi nediscriminatoriu, indiferent de mediul din care provine sau de condiţiile economice în care s-a născut.
2. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.92/2016 pentru modificarea art.1 din Legea nr.49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război şi pentru stabilirea unor măsuri privind drepturile prevăzute la art.11 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război (PL-x 124/2017)
Context:
Indemnizaţiile stabilite prin Legea 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război se acordă în sumă fixă şi se indexează în funcţie de rata inflaţiei.
Conform legii sus-menţionate, valoarea indemnizaţiei lunare este de 148 de lei pentru invalizii de război gradul I, 132 de lei pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate şi 112 lei pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate, 92 de lei pentru veterani şi văduvele de război (dacă nu s-au recăsătorit).
Indemnizaţiile nu au mai fost majorate din anul 2008, situaţie care a condus la diminuarea semnificativă a puterii de cumpărare pentru aceste categorii de persoane. Valoarea scăzută a indemnizaţiilor şi sporurilor actuale nu permite asigurarea unui nivel de trai decent beneficiarilor acestor drepturi, iar statul şi societatea au datoria morală de a se întoarce cu recunoştinţă asupra lor.
Modificarea cuantumului acestor drepturi constituie o compensaţie a sacrificiului făcut de aceste persoane în timpul războiului, şi ulterior, în societate.
Modificări aduse de noua lege:
Indemnizaţiile s-au majorat, cu 75%, după cum urmează:
a) Invalizilor de război:
– de la 148 de lei la 259 de lei lunar, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate;
– de la 132 de lei la 231 de lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate;
– de la 112 lei la 196 de lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate;
b) Veteranilor de război:
-de la 92 de lei la 161 de lei lunar.
3. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art. 111 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 (Pl-x 150/2017) – proiect iniţiat de deputaţi PSD
Context:
În contextul actual, unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare nu au fonduri suficiente pentru a premia elevii olimpici cu rezultate merituoase la nivel judeţean. Cu toate acestea, legislaţia în vigoare prevede implicarea consiliilor judeţene numai în finanţarea organizării şi desfăşurării olimpiadelor şi a concursurilor şcolare locale, nu însă şi în asigurarea fondurilor pentru premierea elevilor.
Modificări aduse de noua lege:
• Noua lege modifică şi completează Legea educaţiei naţionale nr.1 din 2011, astfel încât actul normativ să permită consiliilor judeţene să se implice în premierea elevilor care obţin rezultate deosebite la olimpiadele, concursurile şi competiţiile şcolare organizate la nivel judeţean.
• De asemenea, consiliile judeţene se pot implica şi în asigurarea fondurilor pentru acordarea de stimulente financiare cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea elevilor cu rezultate deosebite la competiţii şcolare şi olimpiade.
• Senatul va fi for decizional.
Modificările aduse de noua lege susţin şi motivează copiii din medii sociale defavorizate să înveţe şi să facă performanţă în educaţie.