F. T.
În perioada 3 – 7 aprilie a.c., Poliția Română a desfășurat, la nivel național, cea de-a douăsprezecea ediţie a evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, la care au participat aproape 320.000 de persoane – majoritatea acestora fiind elevi şi profesori din întreaga țară. În acest context, oamenii legii au dezbătut teme pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, siguranţa în mediul online, prevenirea violenţei în mediul familial, siguranţa rutieră etc.
Astfel, poliţiștii din cadrul structurilor de prevenire a criminalității, de la ordine publică, rutieră, transporturi, judiciar și combaterea criminalității organizate au acționat zilnic, la nivel național, suplimentar față de dispozitivul curent, în cadrul proiectului „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”.
Selectate în baza priorităţilor de acțiune ale Poliţiei Române pentru anul 2017, în toate judeţele din ţară s-au desfăşurat activităţi structurate pe domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă (infracţiuni contra patrimoniului, siguranţa în mediul online, prevenirea violenţei în mediul familial și siguranţa rutieră).Per total, au fost organizate peste 9.400 de evenimente, în cadrul cărora elevi, părinţi, profesori, bătrâni, administratori de societăţi comerciale şi de imobile și reprezentanţi ai comunităţilor multiculturale au aflat despre cât de importantă este adoptarea unei conduite antivictimale şi antiinfracţionale.
La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova au fost organizate, în perioada amintită, mai multe demersuri care au avut drept scop informarea, în școlile din județ, în ceea ce privește siguranța utilizării internetului. În acest context, polițiștii de prevenire și de ordine publică, în echipă cu specialiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, au fost în mijlocul elevilor pentru a le oferi informații practice despre navigarea în siguranță pe internet și pericolele pe care le poate ascunde mediul virtual. De asemenea, polițiștii au inițiat dezbateri despre necesitatea protejării datelor cu caracter personal, gestionarea contactului cu persoanele necunoscute și problemele ce pot apărea ca urmare a utilizării internetului în exces sau fără luarea unor măsuri de protecție (adicții, contact cu persoane periculoase etc).
Acțiunile au vizat atât elevi de la instituții de învățământ din Ploiești, cât și de la școli din Mizil și Băicoi.