V. Stoica
Până la apariția unui studiu de fezabilitate și, cine știe când în viitor, până la demararea construirii unui nou spital municipal la Ploiești, cele două unități medicale cu paturi aflate în administrarea primăriei– Spitalul Municipal Ploiești și Spitalul de Pediatrie– trebuie să fie finanțate astfel încât să poată asigura servicii medicale de calitate.
La ședința-maraton a Consiliului Local Ploiești, desfășurată luni, au fost aprobate bugetele celor două spitale, dar a fost făcut și un prim pas pentru acordarea de stimulente salariale medicilor care își desfășoară activitatea în unitățile medicale menționate, prin alocarea de la bugetul local a câte 500.000 de lei până la sfârșitul acestui an pentru creșterea veniturilor medicilor.
Spitalul Municipal Ploiești. Veniturile totale ale acestei unități medicale cu paturi, aflată în administrarea Primăriei Ploiești au fost estimate la 49,2 milioane de lei, din diferite surse de finanțare, cea mai mare sumă urmând să vină din contractele încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate Prahova – 42 de milioane de lei. Cheltuielile totale ar urma să fie mai mari decât veniturile estimate (ajungând la 55,1 milioane de lei), din care 20,4 milioane de lei vor merge către cheltuielile de personal. Potrivit hotărârii adoptate luni, cheltuielile de personal aferente anului 2017 au fost majorate cu circa 48% față de cele din anul 2016, având în vedere ultimele modificări privind salarizarea personalului.
La capitolul investițiilor, necesare în fiecare an în orice spital, pentru a îmbunătăți calitatea actului medical, au fost trecute în buget achiziții de aparatură medicală pentru diferitele secții ale Spitalului Municipal Ploiești, cea mai mare valoare urmând să fie alocată pentru cumpărarea unui ecograf multifuncțional – 300.000 de lei, care este necesar în ambulatorul de specialitate. În privința clădirilor în care își desfășoară activitatea Spitalul Municipal Ploiești, anul acesta ar trebui să fie anvelopate câteva dintre secțiile unității medicale, însă se află pe lista de investiţii și realizarea unei căi de evacuare suplimentare pentru Secția Oncologie, în valoare de 200.000 de lei. Această din urmă lucrare, spun reprezentanții spitalului, este necesară pentru că pacienții internați (spitalizare de zi și continuă), personalul medical și aparținătorii, respectiv aproximativ 100 de persoane/zi în Secția Oncologie – etaj nu pot fi evacuate pe singura cale de acces existentă, în cazul producerii unor calamități, cum ar fi incendiile sau cutremurele.
Spitalul de Pediatrie Ploiești. În cazul singurei unități medicale de profil pediatric la nivelul județului Prahova, care a trecut în administrarea Consiliului Local Ploiești în urmă cu câțiva ani, cheltuielile estimate pentru anul 2017 se ridică la 36,8 milioane de lei, din care circa 19 milioane de lei merg către cheltuielile de personal, care urmează să fie mai mari în acest an atât prin prisma creșterii salariilor personalului medical, dar și prin aceea a angajărilor recente (în lunile decembrie 2016 și ianuarie 2017 au fost angajați un medic, șapte asistenți medicali, o infirmieră, cinci îngrijitoare și cinci muncitori, urmând să fie ocupate și alte posturi de medici și unul de consilier juridic).
Pe zona de investiții, cea mai mare lucrare de la Spitalul de Pediatrie ar urma să fie făcută din sponsorizări, suma de 1,46 milioane de lei fiind destinată extinderii laboratorului de radiologie și imagistică medicală. Conform reprezentanților spitalului, achiziția unui computer tomograf și extinderea radiologiei sunt necesare atât pentru diagnosticarea cât mai corectă a micuților pacienți, dar și pentru scăderea costurilor de transport al acestora către alte unități sanitare pentru investigațiile de specialitate.
În afara sponsorizării, printre alte investiții se află și achiziționarea unui număr de 100 de paturi de spital, a căror valoare a fost estimată la un milion de lei, pentru înlocuirea celor actuale, vechi și uzate.