Violeta Stoica

Sute de ploieșteni beneficiază de alimente de la cantina de ajutor social și alte câteva sute sunt în evidențele Administrației Serviciilor Sociale Comunitare Ploiești ca fiind beneficiari ai venitului minim garantat. Potrivit legislației în vigoare, persoanele apte de muncă și, bineînțeles, majore care fac parte din familii care beneficiază de astfel de ajutoare ar trebui să presteze niște ore de muncă pe domeniul public al localităților în care domiciliază.
La Ploiești, autoritățile vor să împuște doi iepuri dintr-o dată: să rezolve problema întreținerii unor obiective nou apărute în peisajul investițional al orașului și, pe de altă parte, să repartizeze orele de muncă prestate de beneficiarii de venit minim garantat și/sau de alocații lunare de hrană primite de la cantina de ajutor social. Astfel, sute de persoane ar putea fi obligate, în conformitate cu legea, să presteze muncă în contrapartidă cu hrana primită de la cantină sau cu venitul minim garantat.

3-aÎn Ploiești, în evidențele Administrației Serviciilor Sociale Comunitare există 472 de beneficiari de alimente de la cantina de ajutor social aflată în subordinea acestei instituții și, pe de altă parte, există și 313 familii și persoane singure care primesc ajutor social/ venit minim garantat. În multe dintre cazuri, sunt persoane sau familii din Ploiești care beneficiază de ambele ajutoare.
În oricare dintre cazuri, după intrarea în vigoare a unei hotărâri care va fi luată în discuție mâine, în ședința consilierilor locali, vor fi luate măsuri pentru repartizarea orelor de muncă persoanelor care vor fi obligate să muncească pentru a primi ajutoare.
De altfel, în baza unui regulament de acordare a alocațiilor de hrană la cantina socială a orașului, persoanele apte de muncă, din familiile beneficiare, au obligația de a efectua muncă în folosul comunitații, conform repartizării pe zone realizată de către reprezentanții Administrației Serviciilor Sociale Comunitare Ploiești.
Anual, consilierii locali elaborează planul de acțiuni și de lucrări de interes local în care trebuie să fie implicați beneficiarii venitului minim garantat și cei ai ajutorului de hrană. Anul acesta, sub îndrumarea celor de la Servicii de Gospodărire Urbană și a celor de la Clubul Sportiv Municipal Ploiești vor fi implicați – cel puțin scriptic – în menținerea curățeniei și îngrijirea anumitor zone din oraș. Astfel, SGU va fi obligată să urmărească modul în care beneficiarii de ajutoare prestează munca stabilită prin hotărâre locală în zonele de la periferia orașului, din zona pârâului Dâmbu și din Parcul Municipal Ploiești Vest. Beneficiarii vor fi implicați în igienizarea spațiilor verzi, adunarea hârtiilor, a peturilor și a resturilor menajere, măturat, greblat și văruit arbori și borduri, iar, în sezonul rece, în îndepărtarea zăpezii.
Ploieștenii care beneficiază de venit minim garantat și/sau de masă la cantina orașului vor fi supravegheați și li se vor întocmi orare de lucru și de către reprezentanții Clubului Sportiv Municipal Ploiești. De această dată, zonele în care vor fi prestate servicii în folosul comunității vor avea legătură cu obiectivele administrate de CSM, printre care hipodromul și stadionul „Ilie Oană“.
În aceste cazuri, va fi nevoie de prestarea, printre altele, de servicii de întreținere a drumurilor de acces și a pistei de trap de pe hipodrom, îndepărtarea obstacolelor prin adunarea pietrelor de pe pista de trap, cosirea vegetației sau activități de întreţinere a tribunelor.