Ana Maxim

Procesiunea de Florii, eveniment devenit deja o tradiție în Ploiești, va avea loc anul acesta pe 8 aprilie, fiind organizat de Protoieriile Ploiești și Ploiești Nord în ajunul acestui mare praznic.
La ora 16.00, la Biserica Sfântul „Gheorghe Vechi” situată lângă Colegiul Național „Mihai Viteazul” va fi oficiată Vecernia, iar la ora 17.00, preoții din parohiile arondate celor două protoierii – în număr de aproximativ 200 – și enoriași de toate vârstele vor porni de la acest lăcaș de cult pe traseul Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” – Biserica „Sfântul Vasile” – Biserica „Sfântul Andrei” din zona de nord a orașului (cartierul Cina).
Participanții vor purta în mâini ramuri de finic și de salcie, flori și icoane, anunțând astfel marea sărbătoare ce amintește de intrarea triumfală în Ierusalim a lui Iisus Hristos, în zilele de dinaintea patimilor.
Poporul L-a întâmpinat atunci pe Mântuitor cu ramuri de finic şi măslin strigând: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!”.
La scurt timp după acest episod, Iisus a fost prins de autorități după ce a fost trădat de Iuda, cu un sărut. Pilat din Pont, prefectul Iudeii, a lăsat mulțimea să decidă cine va fi eliberat : tâlharul Barabas sau Iisus, iar poporul a decis ca primul să fie lăsat liber. Suferințele Mântuitorului și răstignirea Sa vor fi rememorate de credincioși în Săptămâna Patimilor, care va începe în 10 aprilie, urmând ca pe 16 aprilie să fie celebrată Învierea Domnului (Sfintele Paști).