* ”Autostrada Bucuresti-Ploiesti-Brasov, o iluzie desarta“
In urma discutiilor din Comisia de industrie si servicii a Camerei Deputatilor privind proiectul de buget pe anul 2007 al Ministerului Transporturilor putem trece autostrada Bucuresti-Ploiesti-Brasov la capitolul iluziilor desarte – ne-a declarat, ieri, deputatul PC – Romeo Hanganu. Nemultumirea sa este cu atat mai mare cu cat desi a sustinut amendamentul privind includerea sumelor minime pentru demararea lucrarilor, “nu a fost sprijinit in demersul sau exact de cei care ar fi trebuit sa fie primii interesati: reprezentantii Ministerului Transporturilor si colegii din Coalitia aflata la guvernare”. Deputatul conservator considera ca nu problemele de trafic sunt cele care stabilesc prioritatile cand este vorba despre constructia de autostrazi in Romania; sunt multe alte interese cu multa incarcatura politica. Si se refera la autostrada Transilvania si la culoarul IV transeuropean, “drumuri pe care traficul este de 4-5 ori mai mic decat pe DN1 sau DN1A intre Bucuresti-Ploiesti-Brasov”. De aceea, se intreaba retoric: “Cu ce erau mai proaste vechile proiecte de contract cu companiile Vinci si Strabag, din anul 2004 care, daca erau continuate in sistemul de parteneriat-public-privat, conduceau la realizarea autostrazii pana in anul 2008, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca fondurile necesare erau asigurate de firmele constructoare?”
Cum la aceasta intrebare nimeni nu a dat vreun raspuns , se ajunge la concluzia – pe care o banuie si deputatul Hanganu: ”Ramanem cu aceleasi probleme: un trafic infernal si tot mai multe accidente !”
Leon CHIRILA
* Coliziune intre doua trenuri, la Berlin
O coliziune intre un tren de periferie si un vehicul de intretinere s-a produs, ieri-dimineata, la Berlin, accidentul soldandu-se cu 33 de raniti dintre care doi sunt in stare grava, a anuntat un purtator de cuvant al serviciilor de pompieri. Trenul transporta o suta de pasageri. Accidentul s-a produs la ora 9.35 GMT (11.35, ora Romaniei) intr-o gara din sudul capitalei germane, unde circula trenurile de periferie, dar si trenuri de mare viteza. Trenul a intrat pe o sina de cale ferata inchisa traficului, unde stationa un vehicul tehnic, a informat politia, precizand ca mecanicul trenului figureaza printre raniti. Prin gara Suedkretz, recent renovata, trec 1.200 de trenuri si 200.000 de pasageri, zilnic.