Oboseala oculara nu este o boala propriu-zisa, ci mai degraba un complex de factori in disfunctie. Cauzele pot fi anumite afectiuni organice (boli renale si hepatice, diabet etc.), alimentatia deficitara, utilizarea in exces a computerului sau a televizorului, lipsa de protectie impotriva radiatiilor etc. Ca moduri de manifestare se remarca: inrosirea ochilor si lacrimarea, durerea locala amplificata la apasarea globilor oculari, senzatie de hipertensiune intracraniana, scaderea poftei de mancare, dureri de cap, nervozitate, insomnie. Un alt semn sigur al oboselii oculare este aparitia cearcanelor.
Important in tratarea oboselii oculare este identificarea factorilor declansatori si inlaturarea, sau macar diminuarea lor. Repausul cu ochii inchisi, respectarea orelor de somn sau punerea unei comprese cu apa rece pot atenua disconfortul.
Exista, de asemenea, o serie de plante care au rol decongestionant, antiinflamator si care inlatura efectele oboselii. Pentru uz extern se recomanda teiul, rozmarinul, anasonul, nalba de padure, zarna etc.
Spre exemplu:
n Se face o infuzie din patru lingurite din flori de tei la o cana de apa, care se foloseste la aplicarea de comprese, de doua – trei pe zi, mai ales pentru resorbtia cearcanelor.
n Se macereaza, timp de 24 de ore, o lingura de planta uscata de rozmarin sau doua linguri de planta proaspata intr-o jumatate de litru de apa de ploaie fiarta si racita, se strecoara si se adauga o cantitate egala de apa de trandafir si 15ml alcool de 90 de grade. Se pun comprese, seara, inainte de culcare. Produsul se pastreaza la rece, pentru a nu se altera.