N. Dumitrescu
Ieri, Consiliul Judeţean Prahova a stabilit, prin vot, în şedinţă, repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pe anul 2017. Banii sunt destinaţi pentru reparaţii la drumuri judeţene şi comunale, dar şi pentru echilibrarea bugetelor locale ale unor primării, în mod special în localităţile în care – prin parteneriat cu administraţia judeţeană – sunt în derulare lucrări de investiţii. Având în vedere faptul că niciuna dintre administraţiile locale din Prahova nu are aprobat bugetul local pentru anul în curs, în cele mai multe dintre cazuri proiectele aflându-se, în momentul de faţă, în dezbatare publică, se poate spune că, prin aceste alocări financiare, judeţul a pompat o gură de oxigen către primării. Totodată, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a anunţat că, în regim de urgenţă, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, se vor demara procedurile care vizează includerea pe lista monumentelor istorice a Castelului Brâncoveanu din oraşul Breaza, astfel încât să fie salvat de la demolare, aşa cum au cerut locuitorii acestui oraş, printr-un recent miting.
Întruniţi în şedinţă, ieri, consilierii judeţeni prahoveni au votat şi proiectul de hotărâre care vizează repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pe anul 2017. Astfel, s-a aprobat repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile judeţene şi comunale în sumă de 10.419.000 de lei, dar şi repartizarea sumei de 34.473.000 de lei, reprezentând sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017 – cota de 20%. În general, sumele alocate primăriilor pentru echilibrarea bugetelor locale şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală variază între 200.000 de lei şi 700.000 de lei, fiind vorba atât de localităţi urbane, cât şi rurale. Totodată, separat, Primăriei Buşteni i-au fost repartizaţi 3.600.000 de lei pentru modernizarea tronsonului de drum care duce până la Cabana Gura Diham. Subliniind că în repartizarea banilor nu s-a ţinut cont de apartenenţa politică a acelora care conduc administraţiile locale, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova a declarat: „ În urma solicitărilor adresate de către primari, am încercat să analizăm cerinţele pentru fiecare localitate în parte. Ce este cert, este faptul că banii nu fac faţă tuturor solicitărilor. Sunt primării care au mari probleme cu partea financiară. Însă noi, ca administraţie judeţeană, am încercat să ajutăm acolo unde a fost cea mai mare nevoie de fonduri, mai ales unde a fost vorba despre cofinanţări, unde primăriile au încheiat parteneriate cu Consiliul Judeţean, aşa cum este cazul, de exemplu, al comunei Valea Călugărească, al cărei primar a cerut bani pentru introducerea reţelei de alimentare cu gaze. Totodată, am cunoştinţă de faptul că oraşele Breaza şi Comarnic sunt într-o situaţie dificilă din cauza lipsei banilor. Însă, într-o viitoare şedinţă vor mai fi noi alocări financiare, sumele fiind repartizate tot în baza parteneriatelor”.
Demersuri pentru salvarea, de la demolare, a Castelului Brâncoveanu din Breaza
În cadrul şedinţei de ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a mai anunţat că instituţia pe care o conduce se va implica astfel încât să fie salvat, de la demolare, Castelul Brâncoveanu din Breaza. „ O să demarăm noi (n.n. – Consiliul Judeţean Prahova) , împreună cu Direcţia Judeţeană de Cultură, procedurile necesare pentru includerea, ca monument istoric, a Castelului Brâncoveanu de la Breaza. Am înţeles că acolo se află şi un teren, dar şi un parc dendrologic cu arbori care au o anumită valoare”, a declarat şeful administraţiei judeţene.Acesta aşteaptă, însă, de la Primăria Breaza, iniţierea unui proiect de hotărâre pe această temă. Totodată, în cadrul legislativului judeţean s-a pledat pentru salvarea acestei clădiri, în contextul în care s-a menţionat că însemnele de pe porţile castelului se regăsesc, pe post de simbol, inclusiv pe stema oraşului Breaza. De asemenea, subliniindu-se că, „din cazul de la Breaza trebuie să învăţăm din greşeli”, unul dintre aleşii judeţeni a cerut ca, în colaborare cu primarii, să se facă o documentare din care să reiasă dacă, la nivel de judeţ, mai există şi alte clădiri considerate a fi foarte importante, dar care nu sunt incluse pe lista monumentelor istorice. Demersul administraţiei judeţene a pornit de la faptul că, recent, locuitorii oraşului Breaza au organizat un miting de protest după ce au aflat că una dintre cele mai importante clădiri ale oraşului – un veritabil monument istoric, deși nu este trecut pe lista monumentelor istorice de patrimoniu – ar urma să fie demolat pentru a face loc construcţiei unui supermarket. Este vorba despre Castelul Brâncoveanu, situat în centrul oraşului, acolo unde, pe vremuri, au funcţionat Spitalul TBC şi Hotelul Parc.