Nicoleta Dumitrescu

Cine credea că odată cu rotirea partidelor la putere se pierde obiceiul ca, pe anumite funcţii, să fie puşi “ai noştri”, se înşală! De când s-au instalat, pe cele mai importante posturi, cei din coaliţia aflată la guvernare, încet-încet – iar martor stă chiar Monitorul Oficial – schimbările din eşaloanele doi şi trei, de prin ministere şi tot soiul de instituţii ale statului, sunt ca pe bandă rulantă. Şi, cu siguranţă, procesul sau procedeul va continua, în condiţiile în care inclusiv unele posturi rămase vacante trebuie, obligatoriu, ocupate.
Iar pentru instalarea noilor persoane competiţia se pare că a fost deja demarată, având în vedere pretenţiile arătate de către liderii partidelor politice. Despre ce este vorba? Cel mai recent exemplu este cel al ocupării funcţiei de conducere la Autoritatea Electorală Permanentă şi a postului de viceguvernator al BNR, pentru care, chiar ieri, a fost convocată inclusiv şedinţa coaliţiei PSD-ALDE, în contextul în care funcţiile se împart, firesc, între cele două partide. Numai că, de pe margine, din banca opoziţiei, şi liberalii s-au ridicat cu pretenţii, cel mai vocal fiind liderul interimar al partidului, Raluca Turcan. Concret, aceasta nu s-a sfiit să le spună lui Dragnea şi Tăriceanu că s-au cam grăbit cu ocuparea tuturor funcţiilor disponibile în instituţiile publice fără a se ţine însă cont şi de… existenţa celorlalte partide. Care partide? Chiar PNL, în contextul în care Raluca Turcan a spus, franc, faptul că, pentru postul de viceguvernator al BNR, “PNL este îndreptăţit să facă nominalizarea pe criterii de profesionalism, implicare şi imparţialitate în gestionarea responsabilităţilor acestei funcţii” (!?!) Câtă demagogie afişată când e vorba despre impresia că, în cazul unora, totul li se cuvine, iar principiul să vină “ai noştri” este literă de lege!
Degeaba se bat cu pumnii în piept şi cei de la putere, şi cei de la opoziţie, cu numărul de voturi pe care îl au în spate şi datorită cărora s-au instalat pe anumite poziţii.
Dacă, dincolo de toate, este afişat mai ales interesul pentru ocuparea unor funcţii, atunci “dragostea” faţă de cei care le-au dat votul , adică faţă de români, sunt simple vorbe.
De altfel, perioada scursă după alegerile parlamentare din decembrie anul trecut a făcut dovada faptului că, nici pe departe, anumite interese – a se citi ocuparea de funcţii – nu au fost uitate. Când e vorba de… mi se cuvine, partidele fac orice ca să pună în practică acest lucru.
În aceste condiţii, să ne mai mirăm că, în această ţară, când crezi că lucrurile se îndreaptă către direcţia cea bună, de fapt se mai face o pauză după care se bate pasul pe loc? Nu! Nu e cazul să ne mai mirăm! Până când nu se va renunţa la practica “ai noştri”, cu adevăratelea, direcţia bună nu va reuşi niciodată să aleagă calea cea dreaptă, ci doar pe ocolite, dirijată în funcţie de interese.