Est-europenilor le place să meargă la cumpărături, acest fapt fiind cel mai pregnant în România, unde nouă din zece cumpărători sunt de acord cu această afirmație, conform unei analize realizată de o companie de cercetare a pieței, remisă ieri AGERPRES.
În Cehia, Slovacia și Austria, șapte respondenți din zece consideră mersul la cumpărături plăcut, în vreme ce în Bulgaria doar jumătate dintre cumpărători afirmă același lucru.
În România, cumpărătorii resimt mai mult presiunea timpului la cumpărături decât în alte țări. În general, oamenii nu au un sentiment puternic că se află sub presiunea timpului atunci când merg la cumpărături. Austria și Cehia sunt țările în care acest sentiment este cel mai puțin perceput. Prin contrast cu acestea, în România, aproximativ 35% din cumpărători resimt această presiune atunci când fac achizițiile zilnice. Acest lucru poate fi influențat și de o dezvoltare sub potențial pentru comerțul modern de proximitate, comparativ cu Austria de exemplu.
Listele de cumpărături sunt în continuare importante, dar mai puțin folosite în România, comparativ cu Bulgaria, conform studiului GfK „Panelul de gospodării”. Una dintre modalitățile convenabile de a face cumpărăturile mai ușoare este pregătirea unei liste de cumpărături pe care majoritatea oamenilor o au cu ei în magazin. Cumpărătorii bulgari o folosesc cel mai mult (aproape 70%). În România, 5 din 10 cumpărători își organizează cumpărăturile cu ajutorul unei liste, dar numărul acestora scade de la un an la altul.
Studiul GfK „Panelul de gospodării” are la bază informații obținute prin monitorizarea continuă a consumului casnic din România, pentru toate categoriile de produse de larg consum, pe un eșantion de 3.000 gospodării, reprezentativ la nivel național.