Centrul Județean de Cultură Prahova, Consiliul Județean Prahova, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Memorial “Paul Constantinescu” Ploiești și Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploiești au organizat vineri, 17 februarie, la Sala Marea Unire din cadrul Palatului Culturii, evenimentul prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la nașterea Ioanei Radu – Vocea de aur a romanței românești. Programul a fost deschis printr-un moment de evocare a personalității Ioanei Radu, la care au participat maestrul Constantin Arvinte – compozitor, dirijor, folclorist, prof. Alexandru Bădulescu – muzicolog și prof. Ștefan Cărăpănceanu – etnomuzicolog și a fost continuat de un concert extraordinar susținut de Orchestra Populară “Flacăra Prahovei” a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești, dirijor Marian Dovâncă, soliști: Adriana Diaconu, Domnica Sorescu, Gelu Voicu, Traian Frâncu și Gigi Stoica. La manifestare a participat și Ludmila Sfîrloagă, vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova.
Concurs de creație și cultură generală pentru celebrarea Zilei Brâncuși
Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti va organiza, pe 27 februarie, Concursul de creaţie şi cultură generală „Brâncuşi – aproape de infinit”, ediţia a II-a. Evenimentul, inițiat pentru a marca Ziua Brâncuşi, va avea loc la Şcoala Gimnazială „Toma Caragiu” Ploieşti, începând cu ora 11.00. Competiţia se va desfăşura între două unităţi de învăţământ din municipiu: Şcoala Gimnazială „Sfântul Vasile” şi Şcoala Gimnazială „Toma Caragiu”. Concursul va fi organizat pe două secţiuni. La Secţiunea de Creaţie, elevii din clasele V-VIII vor participa cu o lucrare grafică inspirată din opera lui Brâncuşi, iar cele mai bune trei lucrări vor fi publicate în revista Atitudini, editată de Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti. La Secţiunea de Cultură generală, echipele înscrise vor demonstra că deţin cât mai multe cunoştinţe despre viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi. Juriul va fi format din artişti plastici şi reprezentanţi ai Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, iar premiile vor consta în cărţi, rechizite şi materiale de artă plastică. Ziua Brâncuşi a fost celebrată pentru prima dată ca sărbătoare naţională pe 19 februarie 2016, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi.
Peliculele „Moonlight” și „Arrival”, premiate de Sindicatul scenariștilor americani
Scenariștii filmelor „Moonlight” și „Arrival” au câștigat principalele premii acordate de Sindicatul scenariștilor americani (Writers Guild of America Awards), majorându-și șansele la câștigarea celor mai râvnite distincții de la Hollywood – premiile Academiei americane de film, relatează Reuters. Barry Jenkins și Tarell McCraney au câștigat premiul pentru scenariu original pentru „Moonlight”, o dramă despre viața unui tânăr de culoare din Miami care se luptă să-și formeze o identitate. Eric Heisserer a primit, la rândul său, premiul Sindicatului scenariștilor americani pentru scenariul adaptat al producției science-fiction „Arrival”, bazată pe o povestire scurtă a sciitorului Ted Chiang. Ambele filme sunt nominalizate la categoria cel mai bun bun film la Oscaruri, care vor fi decernate în cadrul unei ceremonii de gală care se va desfășura la Hollywood, la 26 februarie. Scenariștii ambelor filme sunt de asemenea nominalizați la Oscar, dar vor fi rivali la categoria cel mai bun scenariu adaptat, după ce Academia de film a decis că scenariul pentru „Moonlight” este de fapt adaptarea unei piese. La rândul său, „Command and Control” a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de documentar. În ceea ce privește producțiile de televiziune, „The Americans” a câștigat premiul Sindicatului scenariștilor americani pentru cel mai bun scenariu al unui serial dramatic, în timp ce „Atlanta” a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de comedie și pentru cea mai bună producție nouă.