Violeta Stoica
Zeci de proiecte au fost depuse din județul Prahova de solicitanți de fonduri europene în perioada de programare 2014-2020, anul trecut și în timpul care a trecut de la începutul lui 2017. Au și fost semnate contracte de finanțare, deja, multe dintre acestea fiind pe zona societăților private pentru domeniul de competitivitate economică. Pe de altă parte, tot în privința accesării fondurilor europene și a implementării unor programe importante pentru comunitatea locală, reprezentanții Primăriei Ploiești sunt așteptați la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene pentru a primi asistență tehnică. Acestea au fost câteva dintre informațiile prezentate de vicepremierul României,
ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh, care a fost prezent sâmbătă la Ploiești pentru a se întâlni cu reprezentanții autorităților publice locale din Prahova.
Sâmbătă, 18 februarie, Sevil Shhaideh, vicepremier al României și ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, s-a aflat la Ploiești, alături de doi secretari de stat din acest minister și de Grațiela Gavrilescu, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, pentru o întâlnire cu reprezentanții administațiilor județene și locale, privind derularea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), accesarea fondurilor structurale şi de investiţii europene acordate României de către Uniunea Europeană în cadrul ciclului financiar 2014-2020.
La dezbaterea desfășurată fără accesul presei, la care au participat Bogdan Toader – președintele Consiliului Județean Prahova, prefectul județului Prahova – Mădălina Lupea și reprezentanți ai primăriilor din județ, vicepremierul Sevil Shhaideh a prezentat autorităților locale măsurile Programului Național de Dezvoltare Locală, precum și clarificări cu privire la implementarea proiectelor, cadrul legal și propuneri de modificări legislative.
La conferința de presă care a urmat întâlnirii cu primarii și reprezentanții autorității județene, vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat: “Prima parte a întâlnirii s-a referit la prezentarea priorităților Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în special privind asigurarea serviciilor publice obligatorii la nivelul autorităților locale – pe zona mediului rural, mai ales – și mă refer la apă, canalizare, drumuri, școli, dispensare. A doua prioritate majoră este absorbția fondurilor europene și am discutat despre toate procedurile sau ghidurile care astăzi se află în dezbatere și modalitățile în care pot fi accesate. Aici am avut o discuție foarte aplicată cu Primăria Municipiului Ploiești. A treia prioritate pe care am prezentat-o a fost reforma administrației publice, prin Codul administrativ, care se află deja în dezbatere pe site-ul ministerului. Ne-am propus ca, la finalul lunii aprilie, să transmitem acest proiect de lege Parlamentului, astfel încât cel târziu în 1 iulie să fie adoptat. În a doua parte a întâlnirii au fost prezentate unele proiecte și vreau să apreciez eforturile pe care le fac atât Consiliul Județean Prahova cât și autoritățile locale pentru dezvoltarea județului, pentru că sunt proiecte pentru care nu a fost acordată suficientă asistență tehnică din partea guvernului anterior și mă refer în mod special la proiectele privind gestionarea deșeurilor și la modalitatea prin care vom gestiona partea de selectare a deșeurilor”.
Continuitatea echipelor de specialişti, o necesitate
Referitor la posibilitățile de îmbunătățire a accesării fondurilor europene în perioada de programare actuală, comparativ cu 2007-2013, vicepremierul Sevil Shhaideh a răspuns, la solicitarea ziarului Prahova: “Pentru fiecare dintre noi, perioada 2007-2013 a fost o experiență nouă pentru toate echipele (n.n. – în privința accesării fondurilor europene). Să nu vă imaginați că numai un primar sau numai un președinte de consiliu județean implementează proiecte de amploarea celor pe care le-a avut municipiul Ploiești. Sunt echipe întregi de colegi care lucrează la implementarea acestor proiecte și cred că, în primul rând, cadrul legislativ a fost îmbunătățit, pentru că au fost îmbunătățite multe elemente legislative astfel încât acestor echipe să le fie mai ușor să implementeze. Al doilea element: cred că secretul ar fi fidelizarea acestor echipe față de proiectele implementate. Este important să nu schimbăm echipele la două-trei săptămâni. Un funcționar specializat pe fonduri europene se obține foarte greu, pentru că sunt proceduri ale regulamentelor europene care nu se învață într-o zi. Și atunci când avem niște oameni care au lucrat și s-au dedicat acestor proiecte trebuie să îi păstrăm, în continuare, pentru implementarea proiectelor viitoare. Eu am constatat, în schimb, într-adevăr, că este o reticență la nivelul autorităților de management (n.n. – din cadrul ministerelor) în anumite cazuri de a colabora sau de a sprijini mai mult beneficiarii. Pot să vă confirm că, de când sunt în Ministerul Dezvoltării, autoritățile de management au datoria și le-am dispus acordarea de asistență tehnică tuturor beneficiarilor și din aceste considerente am rugat și astăzi (n.n. – sâmbătă, la întâlnirea cu reprezentanții autorităților publice locale din județul Prahova), reprezentanții Primăriei municipiului Ploiești să vină la minister cu toate problemele tehnice cu care se confruntă, pe toate ghidurile, pe tot ceea ce ar însemna dezvoltare urbană pe Programul Operațional Regional, astfel încât să nu mai aibă neclarități, să nu considere că au deficiențe sau blocaje în implementare. Îi aștept cu tot dragul la minister pentru a rezolva și a debloca toată activitatea în această zonă”.
Referitor la proiectele depuse până acum din județul Prahova pe actuala perioadă de programare, vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat că, din informațiile pe care le deține, au fost depuse 12 proiecte pe partea de monumente, dintre care unul a fost respins, alte 22 de proiecte depuse de către beneficiari privați pe Programul Operațional Competitivitate, patru fiind deja contractate, iar pe zona de Infrastructură Mare a fost deja semnat contractul pentru un proiect fazat (n.n. – cu finanțare transferată pentru finalizare pentru 2014-2020) din POS Mediu 2007-2013.