V. S.
Mircea Negulescu, fostul procuror al DNA Ploiești care a intrat în atenția Inspecției Judiciare după apariția mai multor înregistrări audio și declarații în spațiul public ale unor persoane din județul Prahova, a demisionat din magistratură, la sfârșitul săptămânii trecute, mai precis vineri, chiar în ziua în care se solicitase suspendarea sa din activitate.
Săptămâna aceasta, Consiliul Superior al Magistraturii ar fi trebuit să ia în discuție solicitarea Inspecției Judiciare de a-l suspenda din activitate pe Mircea Negulescu, procurorul căruia i-a fost admisă cererea de transfer la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.
Conform Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii, în cadrul cercetării disciplinare se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei. Ascultarea celui în cauză şi verificarea apărărilor judecătorului sau procurorului cercetat sunt obligatorii. Potrivit Statutului judecătorilor și procurorilor, printre altele, constituie abateri disciplinare manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu; atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii; nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public.
Rămâne de văzut ce efecte va mai putea avea, potrivit legii, o cercetare disciplinară asupra procurorului demisionar Mircea Negulescu după ce acesta și-a înaintat demisia din magistratură.