A. M.

Expoziţia permanentă a Muzeului Sătesc de la Sângeru, în care a izbucnit, zilele trecute, un incediu, va fi reorganizată, iar muzeul va fi redat circuitului cultural, au anunțat reprezentanții Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Din fericire, patrimoniul muzeal nu a fost afectat de flăcări și a putut fi evacuat şi depozitat în siguranţă. De asemenea, integritatea clădirii-monument a muzeului nu a fost afectată, necesitând doar igienizare şi înlocuire parţială a acoperişului.
Pe 12 februarie, la Muzeul Sătesc din Sângeru a izbucnit un incendiu ce a fost stins de pompieri după aproximativ două ore. Flăcările au afectat parțial acoperișul muzeului și au distrus total sau parțial câteva anexe ale Primăriei Sângeru, aflate în apropiere. Au ars în totalitate arhiva primăriei, cele ale serviciilor de Evidenţă a Persoanei, de Asistenţă Socială şi o sală de conferinţe.
Muzeul Sătesc din Sângeru a fost amenajat într-un fost conac din secolul al XVII-lea. Potrivit informațiilor postate pe site-ul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova https://www.histmuseumph.ro, tematica expoziției ce a ars prezintă evoluția comunității sătești din zonă, din punct de vedere istoric, etnografic, cât și din punct de vedere al vieții spirituale; patrimoniul expus fiind de proveniență locală şi cuprinzând un valoros fond de obiecte completat cu piese aflate în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Astfel, în prima încăpere, la parter, erau etalate odoare vechi bisericești, icoane și cărți religioase, toate provenind din Parohia Sângeru; la etaj au fost expuse piese arheologice din epoca bronzului, epoca geto-dacică și mileniul I p.Ch, care atestă locuirea zonei și un bogat fond de documente care evidenţiază existența satului Fundeni, vechea denumire a localității. Celelalte spații au fost consacrate valorilor și tradițiilor locale, prezentându-se obiecte de uz caznic și meșteșugăresc, piese de port populare, care cândva erau mândria satului.