Violeta Stoica

Cisplatin, Citosin, Oxaliplatin, Paclitaxel. Pentru mulţi dintre pacienţii spitalelor prahovene, aceste denumiri de medicamente nu înseamnă nimic. Pentru bolnavii de cancer, însă, Cisplatin, Citosin, Oxaliplatin, Paclitaxel fac diferenţa între viaţă şi moarte, chiar dacă există chinul tratamentului cu citostatice şi urmările pe care acesta le are asupra organelor pacienţilor oncologici, în urma unui tratament îndelungat.
Lansată în luna decembrie a anului trecut, documentaţia pentru licitaţia destinată parafării acordurilor-cadru de furnizare a citostaticelor – a medicamentelor
antineoplazice – a fost contestată de către unul dintre participanţi, iar la începutul acestei săptămâni, pe 6 februarie, Spitalul Municipal Ploieşti a fost obligat de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor să modifice unele condiţii din documentaţia de atribuire.
Totalul estimat al contractelor subsecvente pentru achiziţia medicamentelor se ridică la peste 6,4 milioane de euro pentru o perioadă de 12 luni.

Modalitatea de plată a contravalorii facturilor ce vor fi emise de către furnizorii de medicamente antineoplazice care vor încheia contracte cu Spitalul Municipal Ploieşti – singura unitate spitalicească de stat din judeţul Prahova care are o secţie specială destinată bolnavilor oncologici – a fost motivul de depunere a unei contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Reprezentanţii acestei instituţii au admis în parte contestaţia depusă de către un operator economic înregistrat la licitaţia organizată de Spitalul Municipal Ploieşti, astfel că autoritatea contractantă a fost obligată să modifice documentaţia de atribuire în ceea ce priveşte termenul de plată a facturilor ce vor fi emise.
3-aDeşi nemulţumirile participantului la licitaţia deschisă organizată de Spitalul Schuller din Ploieşti au fost mai multe, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis că este nevoie doar de modificarea unui capitol din contract, respectiv să se specifice ferm termenul de plată pentru medicamente. Astfel, în documentaţia organizatorului licitaţiei era stabilită ca modalitate de plată achitarea facturilor către furnizor la 30 de zile calendaristice de la data decontării facturilor de către Casa de Asigurări de Sănătate Prahova. Prin decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor se arată că se menţin termenii iniţiali, însă se mai adaugă ceva: “achizitorul se obligă să plătească preţul produselor către furnizor în termen de 30 de zile de la data decontării facturilor de către Casa de Asigurări de Sănătate Prahova, dar nu mai mult de 90 de zile calendaristice de la data primirii facturii”.
Cu alte cuvinte, dacă – prin absurd – CAS Prahova nu decontează în termenul de 90 de zile facturile pentru medicamentele destinate bolnavilor oncologici (prin programul naţional destinat decontării tratamentelor pentru cancer), spitalul ar putea să fie tras la răspundere de către furnizor pentru că nu se va încadra în termenii contractuali de plată.
Cum a justificat Spitalul Municipal Ploieşti prevederile iniţiale din draftul de contract? În cuprinsul punctului de vedere transmis către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, reprezentanţii unităţii spitaliceşti în care se tratează aproape în exclusivitate medicamentos pacienţii oncologici din judeţul Prahova arată, potrivit deciziei date de CNSC, că pentru finanţarea programelor sau subprogramelor, decontarea se realizează de către CAS Prahova, în limitele prevederilor bugetare trimestriale alocate. Pe de altă parte, spitalul – ca beneficiar al Programului Naţional de Oncologie şi nu ca ordonator principal de credite în acest caz – efectuează plata facturilor în momentul în care primeşte aceste sume de la Casa de Asigurări de Sănătate, fiind ilegală plata facturilor pentru medicamentele antineoplazice din alte surse de finanţare.
3-bCu toate acestea, reprezentanţii CNSC au admis parţial solicitările făcute de firma participantă la procedura de achiziţie, iar capitolul termen de plată din contractele ce vor fi încheiate lunar pentru loturile de citostatice va stipula modificările pe care le-a impus, prin decizia dată la începutul acestei săptămâni, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.
Achiziţia de medicamente destinate bolnavilor de cancer este foarte importantă pentru Spitalul Municipal Ploieşti şi pentru pacienţii care beneficiază de tratament prin intermediul Programului Naţional de Oncologie, pentru că, deocamdată, la spitalul ploieştean nu există o secţie de radioterapie performantă prin care să se asigure un tratament de specialitate paralel cu acela medicamentos.
În prezent, pentru bolnavii oncologici care sunt pacienţi ai Spitalului Schuller, citostaticele reprezintă principala modalitate de asigurare a tratamentului împotriva cancerului. Din nefericire, aşa va mai rămâne multă vreme de acum înainte, având în vedere că abia recent au fost făcuţi primii paşi pentru construirea – prin Compania Naţională de Investiţii – a unui adevărat centru de radioterapie care să le facă viaţa mai uşoară bolnavilor.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentVorbe intelepte
Articolul următorOful cititorului