Curtea Constituţională a României a stabilit ieri că nu există conflict juridic de natură constituţională între puterile statului, informează Agerpres.
Curtea Constituţională a României (CCR) a discutat cererile preşedintelui Klaus Iohannis şi şefei Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghenă, privind constatarea unui conflict între puterile statului în urma adoptării OUG privind modificarea Codurilor penale.
Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat că, la şedinţa de ieri, a invitat părţile din dosar – Parlament, Guvern şi CSM, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis.
„Guvernul a acţionat legal în sfera lui de competenţă de a emite Ordonanţe de Urgenţă”, a declarat Valer Dorneanu, precizând că nu există un conflict de natură juridică între Guvern şi Parlament sau Guvern şi puterea judecătorească.
Întrebat dacă se justifică realizarea acestor modificări prin OUG, Dorneanu a afirmat că „urgenţa şi oportunitatea actului normativ nu este de competenţa CCR să o verifice în această sesizare”. „Este dreptul Guvernului să aprecieze şi urgenţa şi conţinutul. Aceste lucruri pot şi verificate prin alte căi de control.
Preşedintele CCR a adăugat că instanţa se va pronunţa astăzi asupra sesizării Avocatului Poporului.
„Conflictul cu autoritatea judecătorească, acesta ar fi fost valabil în măsura în care Guvernul ar fi nesocotit o obligaţie legală de a solicita un aviz oibligatoriu”, a mai afirmat Dorneanu, spunând însă că „CSM apreciază excesiv că acele prevederi ar fi îndreptăţit CSM să dea aviz în orice problemă care priveşte activitatea instanţelor”.