Multe persoane cred că sănătatea poate fi menţinută numai prin eforturi costisitoare şi consumatoare de timp, însă multe dintre obiceiurile sănătoase pot fi făcute fără efort şi fără să ne ocupe prea mult timp din programul zilnic.
“Nivelul nostru de sănătate este un rezultat al alegerilor pe care le facem în fiecare moment, în viaţa de zi cu zi. Este vorba atât despre alegerile pozitive, cât şi despre cele negative”, este de părere Dr. Aditi Nerurkar de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston, conform livescience.com, preluat de MedLive.ro
Păstrând această idee în minte, iată 3 obiceiuri sănătoase pe care le putem face în fiecare zi într-un timp scurt:
• Igiena casei. Obiceiul japonez tradiţional de a lăsa încălţămintea la uşa de la intrare este o modalitate de a onora cu puritate casa în care intrăm, dar poate fi, de asemenea, şi o practică uşoară prin intermediul căreia ne păstrăm casa curată şi ne protejăm de bacterii. Dacă introducem în rutina de zi cu zi acest obicei, vom reuşi să prevenim potenţialii alergeni să se răspândească în interiorul casei noastre, un aspect deosebit de important pentru starea generală de sănătate, atât a noastră, cât şi a întregii familii.
• Igiena orală. Prevenirea cariilor dentare şi a bolilor gingivale necesită periajul zilnic şi folosirea aţei dentare cu regularitate. De asemenea, periatul limbii este un pas la fel de important pentru menţinerea bunăstării generale, o practică ce este adesea trecută cu vederea. Periajul limbii nu trebuie să lipsească din rutina orală pe care o efectuăm dimineaţa şi seara, fiind benefică pentru sănătatea întregului organism, întrucât partea din spate a limbii este locul în care se strâng şi se dezvoltă bacterii ce cauzează respiraţia urât mirositoare şi care pot sta la baza unor afecţiuni ale sistemului digestiv.
• Igiena produselor de curăţare. Scaunul de toaletă pare a fi elementul care conţine cei mai mulţi germeni din casă, însă studiile au arătat că buretele de vase de la bucătărie se află în fruntea listei, ce continuă cu chiuveta de la bucătărie, vasele de hrană ale animalelor de companie, precum şi scurgerea de la cadă. Utilizarea frecventă a buretelui de bucătărie, fără a fi sterilizat, îl transformă în sursă de dezvoltare a bacteriilor şi mucegaiului. De aceea, pentru a opri răspândirea germenilor aflaţi pe buretele de vase, putem spăla buretele în maşina de vase, îl putem fierbe sau pune la cuptorul cu microunde pentru a îl dezinfecta, protejându-ne astfel de ingerarea microbilor.