Nicoleta Dumitrescu

Într-o ţară aşa cum e România, unde totul se schimbă o dată la patru ani în funcţie de cum bat palma liderii partidelor care au obţinut cele mai multe voturi de la popor, ceea ce nu se înţelege este faptul că, în contextul în care ţinta este mersul înainte, n-ar trebui să se mai repete greşelile din urmă. Dar, după cum s-a văzut în ultimii ani, greşeala de a repeta greşelile se repetă.
De câteva zile, ţara şi străzile ei sunt în fierbere. Nu mai insistăm de ce. O ştiu, pe de o parte, atât cei care după ce termină serviciul merg acasă, mănâncă pe fugă ceva şi ies în piaţa publică, dar şi cei care au generat toate aceste proteste, oricât ar nega.
Ceea ce nu se înţelege este însă faptul că, dacă ţi s-a acordat încrederea, mai ales prin vot, când crezi că poţi să iei nişte decizii, prima dată trebuie să vezi care va fi impactul lor, mai ales atunci când “problema” este cu două tăişuri. Iar problemele sensibile întotdeauna au adus cu ele şi multe semne de întrebare, în contextul în care cei care ar fi trebuit să dea explicaţii, cum şi în ce fel o temă poate fi considerată o urgenţă, s-au ferit să iasă în faţă.
În aceste condiţii, cea mai mare greşeală a politicienilor este aceea că, atunci când sunt la putere, consideră că viziunea lor este şi a celor mulţi. Total greşit! O anumită problemă se poate considera că ar fi valabilă şi în cazul altora dacă, mai întâi, te pui în locul lor. Numai că, greşeala irepetabilă a acelora care ajung la putere este că, de fapt, se gândesc mai ales la ei. Altfel n-ar exista atâta încrâncenare şi negare a realităţii când li se arată, prin orice mijloace, că greşesc. Pe de altă parte, o altă greşeală în care se insistă din partea politicienilor este aceea că, mai ales când este vorba despre început de drum, nu se străduiesc, mai întâi, să arate că pot face dovada, conform promisiunilor, că există şi corectitudine. Iar corectitudinea poate fi dovedită mai ales prin deciziile pe care le iei şi le aprobi tot tu, care eşti la putere. Însă, în ciuda anilor care trec peste România şi poporul ei, se uită faptul că încrederea într-un conducător este doar atunci când acesta face dovada corectitudinii sale, nu cu jumătăţi de măsură, lăsându-se impresia că undeva la mijloc unele decizii sunt date şi cu…dedicaţie.
În aceste condiţii, este păcat că după ani şi ani de când democraţia se manifestă inclusiv în stradă, politicienii din România nu înţeleg că, dincolo de orice interes, trebuie promovate, în primul rând, lucrurile normale. Iar normal ar fi ca să nu se mai repete greşelile, pentru că nu sunt de folos nimănui, dovadă în acest sens fiind faptul că, din nou, privirile celor din străinătate sunt aţintite către noi, şi nu din admiraţie!