Risc de penalizare din cauza neînchiderii depozitelor municipale de deșeuri
România riscă să plătească, în acest an, o penalizare cuprinsă între 2.000 și 124.000 de euro pe zi, fiindcă nu s-a reușit închiderea depozitelor municipale de deșeuri neconforme, conform Ordonanței care modifică o serie de prevederi din anul 2005, privind taxa pentru depozitarea deșeurilor, potrivit unui anunţ postat pe site-ul Ministerului Mediului.
“Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene prevede că răspunderea României pentru încălcarea obligațiilor de transpunere a Directivei 2012/19/UE se poate concretiza atât în plata unei sume forfetare, stabilită pentru 1,740 milioane de euro, cât și a unor penalități achitate periodic și cuprinse între 2.000 și 124.000 de euro/zi de întârziere, care se vor calcula de la termenul de transpunere, respectiv 14 februarie 2014”, precizează, în acest context, Agerpres.
Fondul suveran de investiții, analizat de un grup de specialiști
Ștefan Nanu, director al Trezoreriei din cadrul Ministerului Finațelor Publice (MFP) a declarat că un grup de specialiști analizează mai multe opţiuni şi mai multe structuri de realizare a fondului suveran de investiţii.
”Pe fondul suveran de investiţii se poartă discuţii. Este un grup de lucru care se uită la mai multe opţiuni şi la mai multe structuri. Credem că fondul suveran de investiţii este o oportunitate pentru noi listări ale companiilor de stat. Noi am făcut şi anul trecut o evaluare referitoare la câţi bani ar putea să ridice prin listarea participaţiilor minoritare şi majoritare la Bursă. Ideea este că acest fond suveran de investiţii trebuie capitalizat”.
Creșterea lichidităților element cheie pentru economie
Președintele Autorității de Supravehere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, a declarat că, pentru dezvoltarea pieței de capital, creșterea numărului de emitenți și a lichidităților sunt elemente cheie pentru economia românească.
„Creșterea numărului de emitenți și a lichidității pieței este ceea ce ne doare cel mai mult. Important este să ai o bază, o infrastructură solidă”, a spus Negriţoiu, citat de Agerpres.
El a mai adăugat că, în ultima perioadă, baza de investitori pe piața de capital a devenit “foarte solidă”, iar activele au crescut constant.