Nicoleta Dumitrescu

Cu toate că noul an chinezesc a început abia de câteva zile, mai exact pe 28 ianuarie, cocoşii de foc s-au cocoţat pe gardurile Cotrocenilor, ale Palatului Victoria, inclusiv pe cele ale Casei Poporului încă de la sfârşitul anului trecut, după ce voturile românilor au decis soarta alegerilor parlamentare. Practic, de aproape o lună, nu e zi în care cei aflaţi acum la conducere să nu facă dovada că sunt precum nişte cocoşi care, bătând din pinteni şi zburlindu-şi penele, vor să facă dovada faptului, cu orice chip, că ei sunt şefi. Dacă este însă să analizăm principala caracteristică a anului nou chinezesc – un an al orgoliilor şi al conflictelor – şi era previzibil şi în România că aşa se va întâmpla.
Prin urmare, cel puţin la început de nouă eră Iohannis – Grindeanu – Dragnea –
Tăriceanu, e de presupus că, mai înainte de toate, pe primul plan se vor face simţite orgoliile, zilele scurse de când în Casa Poporului s-a instalat noua putere parlamentară, iar la Palatul Victoria – noua echipă guvernamentală oferind exemple multiple.
În aceste condiţii, cei mai cu frică de Dumnezeu nu pot să nu se întrebe: ”De ce oare, în România, orice început porneşte prost? Când se credea că se zăreşte luminiţa de la capătul tunelului, vine imediat cineva şi mai pune în faţă un obstacol! Oare, cu ce a greşit acest popor?”.
Chiar aşa? Oare, cu ce au greşit românii ca, în loc să aibă parte de linişte, de lucrul bine făcut, au parte numai de ghinioane? Partea şi mai proastă este însă aceea că unele dintre cele mai mari dezamăgiri, în acest context, vin tocmai de la cei cărora românii le-au acordat încrederea, respectiv votul lor. S-o luăm teoretic: Iohannis. Ce mari speranţe îşi puseseră românii în acesta în momentul în care a fost învestit în funcţia de preşedinte, graţie multora dintre promisiunile sale ce vizau normalitate, dar şi o altă manieră de a conduce şi de a face politică… pas cu pas?! Realitatea a demonstrat însă că, atunci când preşedintele urmăreşte să-şi pună în practică strategia, indiferent despre ce domeniu este vorba, nu ezită să facă inclusiv pe cocoşul, arătând, în acest fel, că nu-i este indiferentă confruntarea. Dragnea-Tăriceanu. Fiind şefii celor două formaţiuni aflate la putere, deja cei doi fac şi ei pe cocoşii încă de când s-au anunţat oficial rezultatele alegerilor pentru Parlament. Iar acum, când au văzut că dinspre Cotroceni nu se opreşte „muzica”, au acceptat provocarea şi confruntarea, pe principiul care pe care. Susţinut de şefii celor două camere ale Parlamentului, premierul pare că este prins la mijloc într-o confruntare în care parcă, forţat, nu poate să abandoneze. Ba, impresia este că ar fi tot un fel de cocoş, dar sortit… sacrificiului. În ce măsură va fi aşa sau nu, cu siguranţă se va vedea pe parcurs. Şi cum anul cocoşului de foc se va sfârşi pe 15 februarie 2018, cu siguranţă până atunci se va afla şi cine va câştiga lupta dintre Iohannis, Dragnea şi Tăriceanu.