N. Dumitrescu

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova a anunţat, ieri, că la nivelul judeţului a mai fost confirmat încă un focar de gripă aviară, în localitatea Balta Doamnei. În data de 25 ianuarie, o persoană din această localitate s-a prezentat cu un cadavru de gâscă din gospodăria proprie, din mai multe păsări moarte, în urma examenului virusologic pe proba de organe rezultatul fiind negativ pentru gripă aviară. A doua zi, “o echipă de medici veterinari din cadrul DSVSA Prahova s-a deplasat la faţa locului pentru a efectua ancheta epidemiologică, ocazie cu care au fost ridicate 13 cadavre de găină, o bibilică şi cinci gâşte, iar în urma examenului virusologic pe probele de organe rezultatul a fost pozitiv pentru gripă aviară la 4 găini şi două gâşte. Probele au fost expediate către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti pentru examen virusologic, în scopul confirmării / infirmării bolii. În data de 29.01.2017, s-a confirmat focarul de influenţă aviară (gripă aviară) din comuna Balta Doamnei, în gospodăria lui Băcanu Marian, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă pentru gripă aviară, tulpină H5N8, pe probe de organe transmise de către LSVSA Prahova”, după cum a anunţat, ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, directorul DSVSA Prahova, dr. Mihai Terecoasă. Ca urmare a acestei confirmări, instituţia a dispus şi aplicarea mai multor măsuri. Concret, au fost ucise toate păsările din focarul de influenţă aviară, respectiv 201 capete de păsări vii: 105 raţe sălbatice (vânat de crescătorie), 11 găini, 60 de raţe şi 25 de gâşte domestice, acestea fiind transportate către o unitate de incinerare autorizată sanitar-veterinar. Boala fiind declarată oficial la Primăria Balta Doamnei, s-a stabilit o zonă de protecţie de 3 km în jurul focarului, inclusă în zona de supraveghere de 10 km, în care sunt cuprinse localităţile: Balta Doamnei, Curcubeu, Lacul Turcului din judeţul Prahova şi Siliştea Snagovului din judeţul Ilfov; s-a stabilit zona de supraveghere de 10 km în care sunt cuprinse localităţile Bâra, Belciug, Ciupelniţa, Gherghiţa, Fânari, Independenţa, Olari, Olarii Vechi, Ungureni,
Gorgota, Crivina, Poienarii Apostoli, Potigrafu, Poienarii Rali, Poienarii Vechi, Puchenii Mari, Miroslăveşti, Pietroşani, Puchenii Moşneni, Buda Palanca, Sicrita din judeţul Prahova şi localităţile Siliştea Snagovului, Ciolpani, Izvorani, Lupăria, Piscu, Gruiu, Lipia, Săntu Floreşti, Merii Petchii, Snagov, Cioflinceni, Ghermăneşti, din judeţul Ilfov. În acelaşi comunicat s-a mai precizat că, în localităţile din zona de protecţie şi supraveghere, se vor efectua de către medicii veterinari de liberă practică inspecţii în toate gospodăriile populaţiei în vederea actualizării catagrafiei exploataţiilor cu păsări, examinarea clinică a acestora şi recoltări de probe de sânge (din zona de protecţie) pentru supravegherea stării de sănătate a păsărilor, în ceea ce priveşte gripa aviară. În localităţile cuprinse în cele două zone s-a mai decis limitarea mişcărilor de păsări vii şi a produselor provenite de la acestea, cu obligaţia ca păsările din gospodării să fie ţinute închise în adăposturi astfel încât să fie evitat contactul cu alte păsări domestice sau sălbatice, această măsură fiind transmisă către toate primăriile din judeţul Prahova. “Toate cazurile de îmbolnăvire şi mortalităţi înregistrate la păsările din orice specie, din gospodăriile populaţiei, vor fi anunţate, în regim de urgenţă, medicului veterinar, în vederea recoltării de probe. Pentru toate cadavrele de păsări, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicul. Se interzice organizarea de târguri sau expoziţii de păsări şi animale până la clarificarea situaţiei epidemiologice, fiind notificate toate exploataţiile comerciale de păsări din judeţul Prahova în vederea înăspririi măsurilor de biosecuritate, efectuării examenului clinic al efectivelor din exploataţii, precum şi raportării zilnice a pierderilor prin mortalitate. Au fost notificaţi administratorii celor 43 fonduri de vânătoare din judeţul Prahova privind măsurile ce trebuie întreprinse, în privinţa păsărilor sălbatice. Au fost notificate Direcţiile Sanitar Veterinare din judeţele limitrofe, respectiv Braşov, Dâmboviţa, Buzău, Ialomiţa, Ilfov”, a mai menţionat Mihai Terecoasă.
De la începutul acestui an, un focar confirmat de gripă aviară, pe 11 ianuarie, a fost în satul Loloiasca din comuna Tomşani.