Populaţia Germaniei a crescut cu 600.000 de persoane în 2016, ajungând la un nivel record de 82,8 milioane de persoane, ca urmare a numărului mare de imigranţi care au intrat în ţară în ultimii ani, a anunţat ieri Biroul Federal de Statistică, citat de Reuters.
Într-o estimare preliminară pentru 2016, biroul de statistică arată că numărul populaţiei a eclipsat recordul anterior, de 82,5 milioane, înregistrat la sfârşitul lui 2002, deşi numărul de decese a depăşit numărul de naşteri în 2016, cu circa 150.000 – 190.000. Începând din 1972, numărul deceselor a depăşit constant numărul naşterilor înregistrate în Germania. Cu toate acestea, contracarând această tendinţă, peste un milion de persoane care au fugit de război şi de sărăcia din Orientul Mijlociu şi Africa au venit în Germania în 2015 şi 2016, atraşi de economia solidă, legile relativ permisive pentru acordarea azilului şi sistemul generos de ajutoare sociale.
Mai mult decât atât, începând cu perioada de vârf a crizei din zona euro, Germania atrage imigranţi din alte ţări europene, precum Grecia şi Spania. Datele folosite pentru a calcula migraţia netă sunt bazate pe cele de la birourile de înregistrare. Solicitanţii de azil sunt găzduiţi iniţial în centre de recepţie şi se înregistrează ulterior.
Creşterea economică constantă, începând cu 2010 şi politicile generoase pro-familie implementate de guverne succesive în ultimii ani au contribuit la creşterea ratei natalităţii. Cu toate acestea natalitatea rămâne mai mică decât rata deceselor.
Sprijinul acordat de guvernul german refugiaţilor a crescut în ultimii ani. Guvernul a pus deoparte pentru 2016 şi 2017 finanţări de 28,7 miliarde euro pentru adaptarea şi integrarea a peste un milion de solicitanţi de azil care au intrat în ţară, a mai arătat ministerul.