V. Stoica

Primăria Ploiești a ajuns în faza de selecție a unui proiectant cu care să se încheie contractul de prestări-servicii în vederea reabilitării și modernizării celor două pasaje subterane din Bd. București, aflate într-o stare avansată de degradare, în special din cauza infiltrării apei.
Expertizele efectuate pentru cele două pasaje subterane arată că acestea sunt – în starea actuală– complet inutilizabile, din cauza degradării continue. Cele două căi de acces subterane destinate pietonilor sunt extrem de deteriorate, așa cum s-a constatat în urma efectuării expertizelor tehnice. Verificările realizate au scos la iveală că ambele pasaje subterane au defecte de infrastructură, fisuri și crăpături, iar materialul de beton din care au fost construite este fie mucegăit de atâta apă infiltrată, fie se macină, existând zone în care betonul pur și simplu s-a desprins. Pe scurt, nici pasajele și nici rampele de acces nu sunt deloc sigure.
Pe de altă parte, expertiza mai arată ceva: că până la începerea lucrărilor de reabilitare și de modernizare a celor două pasaje subterane, este obligatorie evacuarea apei din interiorul acestora, iar măsurile impuse prin expertiză sunt valabile doi ani doar în cazul în care nu se produce vreo degradare accidentală, cutremur mai mare de 6 grade, incendii sau explozii produse în pasaj sau pe pasaj, dar și inundații repetate care să afecteze, în continuare, structura de rezistență.
Primăria Ploiești este în procedura de achiziție a serviciilor de proiectare, ofertele putând fi depuse până la finalul acestei luni, urmând ca selecția firmei câștigătoare să fie făcută în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Valoarea estimată fără TVA a serviciilor este de aproape 40.000 de lei, sumă care va fi suportată de la bugetul local.