Ana Maxim

Salvamontiștii au participat, anul trecut, la peste 400 de acțiuni de salvare a turiștilor care s-au rătăcit pe munte ori s-au accidentat în timpul drumețiilor sau pe pârtiile de schi, nerespectarea regulilor elementare de conduită pe munte fiind principala cauză a producerii accidentelor. Tot în 2016, însă, s-au înregistrat  și trei pierderi de vieți omenești, la Valea Doftanei și la Sinaia. Doi oameni care fuseseră dispăruți au fost găsiți fără suflare, iar un altul a decedat într-un accident de muncă. Salvamontiștii au coborât victimele de pe munte și le-au predat autorităților competente.     

Salvatorii montani din Prahova au efectuat, anul trecut, 456 de acțiuni de salvare a persoanelor care s-au accidentat, au dispărut sau au rătăcit în zona montană și în cea submontană a județului, se arată într-un raport de activitate pe anul 2016 al Serviciului Public Județean Salvamont Prahova. Printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor pe munte s-au regăsit, la fel ca și în anii trecuți: nerespectarea traseelor marcate; faptul că turiștii nu au purtat echipament adecvat în timpul drumețiilor; nerespectarea regulilor de conduită pe pârtiile de schi. “Jumătate dintre accidente s-au petrecut pe pârtii. De obicei, astfel de incidente apar pentru că nu se respectă regulile de conduită, acel decalog al schiorilor care este foarte important”, ne-a precizat Daniel Banu, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Prahova.
3-aDin păcate, în anul 2016, s-au înregistrat și pierderi de vieți omenești în zona montană prahoveană. Primul caz s-a înregistrat în luna martie, când un bărbat de 69 de ani, cu afecțiuni cardiace, din satul Trăisteni, comuna Valea Doftanei, a fost găsit decedat într-o pădure din localitate. În luna iulie, o femeie în vârstă de 55 de ani din Sinaia, care dispăruse de câteva săptămâni, după ce a plecat într-o drumeţie, a fost găsită moartă în Valea Vânturiş, la baza unei cascade, într-o zonă greu accesibilă. Cel de-al treilea caz tragic a avut loc în luna noiembrie a anului trecut : în zona Valea Dorului, la Cota 2000 din Sinaia, un electrician care realiza reparaţii la instalaţia de telescaun a murit, după ce a căzut de pe un stâlp, de la doi metri înălţime. La faţa locului au sosit, atunci, un elicopter SMURD şi echipe de salvamontişti. Din păcate, cu toate eforturile medicilor, bărbatul nu a mai putut fi salvat. În toate aceste cazuri, salvamontiștii au intervenit pentru coborârea victimelor de pe munte și predarea lor autorităților competente.
Pentru a veni în ajutorul turiștilor pasionați de drumeții, în anul 2016, salvatorii montani au demarat, în parteneriat cu o companie privată din București, acțiunea de montare a panourilor informative pe toate traseele turistice montane din Bucegi ( zona prahoveană ) și au reabilitat toate traseele din Bușteni și Azuga.
Anul trecut, Serviciul Public Județean Salvamont Prahova a fost acreditat, oficial, ca structură de salvare, în cadrul primei etape de evaluare a Serviciilor publice județene/ locale Salvamont din țară, ceea ce atestă faptul că serviciul prahovean este bine organizat, funcționează în condiții optime și cu dotări corespunzătoare. De altfel, în 12 ani și jumătate de la înființare, SPJ Salvamont Prahova nu a avut nicio intervenție ratată și nu a primit nicio reclamație cu privire la modul de intervenție în cazul accidentelor montane, au precizat reprezentanții SPJ Salvamont Prahova. Acreditare au primit și serviciile similare din Arad, Bihor, Cluj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureș, Neamț, Sibiu.
3-bSăptămâna trecută, la Azuga a fost inaugurată o Bază Salvamont modernă, în care au fost amenajate un cabinet medical, o cameră de gardă, un vestiar și două camere de odihnă pentru salvatorii montani, un garaj pentru ATV. Azuga fusese singura stațiune de interes național din România care nu dispunea de o astfel de structură, în condițiile în care aceasta atrage mii de turiști anual.
La evenimentul de inaugurare a Bazei Salvamont a fost prezentată și prima ambulanță montană 4×4 din România, aflată în dotarea SJP Salvamont Prahova, ambele investiții fiind realizate de Consiliul Județean Prahova. Serviciul Județean Salvamont Prahova are formații proprii în Bușteni, Azuga, Cheia, iar intervențiile în județ sunt realizate de 26 de salvatori montani, angajați sau voluntari.