Violeta Stoica

O situație mai puțin obișnuită, după apariția focarului de gripă aviară într-o gospodărie din comuna prahoveană Tomșani, satul Loloiasca, s-a declanșat, ieri, după ce a apărut informația că Ucraina a interzis importul de păsări, carne de pasăre și preparate din carne de pasăre provenite din județul Prahova – România, după ce, anterior, o asemenea interdicție fusese pusă pe importurile de același tip din județul Tulcea.
Informația care a condus la apariția unei situații relativ incendiare – mulți preluând știrea respectivă ca fiind o mare problemă comercială pentru România– a fost publicată pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat – Departamentul de Comerț Exterior: “Cu scrisoarea nr. 602-113-18/350 din 12.01.2017 primită la Ambasada României la Kiev prin serviciul postal la 18.01.2017 – prezentată în copie scanată, Inspecţia Veterinară de Stat a Ucrainei informează că, având în vedere notificarea Oficiului Internaţional de Epizootii privind înregistrarea pe teritoriul judeţului Prahova – România, a unor cazuri de gripă aviară, s-a decis interzicerea importurilor din România/judeţul Prahova de păsări, carne de pasăre şi preparate din aceasta. Măsura vine în completarea deciziei nr. 602-113-18/24 din 03.01.2017, prin care se interzic importurile similare din România/judeţul Tulcea (transmis de misiune cu MI85/11.01.2017)”.
Decizia Ucrainei de a interzice importul de pui, carne de pui și produse din pui de pe raza Prahovei – deși pare să afecteze situația operatorilor economici– nu are nicio însemnătate în situația în care nicio fermă de creștere a păsărilor sau abatoare de păsări din județ nu desfășoară relații comerciale cu Ucraina. Mai mult decât atât, potrivit reprezentanților Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, din România nu există deloc exporturi de păsări sau de produse din carne de pasăre! Pentru că Ucraina este stat din afara Uniunii Europene și, prin urmare, nu se supune regulamentelor UE privind comerțul intracomunitar, România ar trebui să negocieze – așa cum se întâmplă cu toate statele terțe Uniunii Europene – termenii certificatelor sanitare veterinare fără de care nu se pot efectua nici import, nici export de produse de origine animală din/în țările respective. Negocieri care fuseseră inițiate între reprezentanții celor două state, dar care nu au fost finalizate.
Drept urmare, informația care a făcut vâlvă referitoare la interdicția aplicată de Ucraina în privința importului unor produse care oricum nu erau exportate nici din Prahova și nici din altă zonă a României poate fi privită doar ca o atitudine preventivă exagerată.
În plus, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova a luat măsuri de instituire a unei zone de siguranță și a alteia de protecție după confirmarea focarului de gripă aviară de la Loloiasca-Tomșani, iar – dacă nu vor mai apărea alte cazuri de mortalitate sau de îmbolnăvire la păsările din zonă – focarul va putea fi declarat stins, după un interval de timp.