Şeful statului, Klaus Iohannis, a declarat că la referendumul pe care l-a anunţat încă de luni nu va folosi cuvântul graţiere, deoarece Constituţia nu lasă organizarea de iniţiative pe teme fiscale sau cele precum amnistia sau graţierea. În schimb, întrebarea poate fi legată de anticorupţie şi integritate. Art. 74 din Constituţie prevede, la alin.2 că „nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea”. Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat marţi procedura privind organizarea unui referendum naţional privind ”continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”.
”În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional: continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată”, se arată în scrisoarea adresată de şeful statului preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Totodată, preşedintele a mai declarat că nu exclude graţierea ca măsură necesară, dar cu condiţia să fie pentru cei din închisori, nu pentru ”cei care stau în Parlament şi aşteaptă graţierea”. “Eu nu exclud graţierea, dar ea nu poate fi făcută pentru politicieni. Este o aberaţie. Graţierea face sens dacă se graţiază cei care sunt în închisori, nu cei care stau în Parlament şi aşteaptă graţierea”, a subliniat şeful statului. El a precizat că referendumul pe care l-a convocat ”se referă la situaţia noastră politică şi abordarea politică”.
Pe de altă parte, şeful statului a respins informaţiile potrivit cărora România ar risca o amendă de 80 de milioane de euro din cauza condiţiilor de detenţie, informaţii invocate de fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună. ”Nu există aşa ceva şi nu va fi niciun fel de amendă. 80 de milioane de euro nici nu poate fi vorba. Amenzile nu se dau pauşal”, a spus el, adăugând că este vorba de un ”calcul pe colţul mesei” făcut de cineva pe modelul Italiei pentru că ”nu ştie nimeni” câţi deţinuţi ar avea dreptul la despăgubiri.
”În niciun caz nu poate fi aşa ceva aplicat în România. Nu ştie nimeni câţi deţinuţi ar avea dreptul la o compensaţie. Aceste calcule, pe bune, nu le-a făcut încă nimeni. Deci, haideţi să aşteptăm să vedem ce doreşte CEDO de la noi, să ne apucăm de treabă, să elaborăm un pachet serios pentru România şi atunci nu va fi nicio amendă”, a explicat Iohannis. El a precizat că decizia-pilot a CEDO privind regimul de detenţie din închisorile româneşti va fi publicată în următoarele luni, România având apoi încă în jur de un an şi jumătate pentru a lua măsuri de remediere a deficienţelor. ”CEDO este o chestiune tehnică şi se referă la o speţă anume care trebuie rezolvată şi unde graţierea poate să fie o mică parte din pachetul de soluţii, dar nu este soluţia. Asta trebuie să înţeleagă toţi cei care se agită cu graţierea. Graţierea poate eventual să fie o parte mică din pachetul de soluţii şi aşa trebuie tratată, iar această discuţie îmi confirmă că la noi acasă problema s-a pus total greşit. În loc să se încerce o soluţie, fiindcă ce v-am spus eu ştiu şi cei de la Ministerul Justiţiei, să găsească o soluţie printr-un pachet întreg de măsuri, discutat cu specialiştii, cu parlamentarii, s-a mers pe scoaterea unei teme din context, ambalarea pentru populaţie într-un fel în care sincer nu mi s-a părut potrivit”, a explicat şeful statului.