Ana Maxim
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Prahova a primit, anul trecut, 1.050 de sesizări cu privire la minori care au suferit diverse forme de abuz sau care au fost neglijați, unii dintre ei de la vârste foarte fragede. Alarmant este că, pentru prima dată, în ultimii ani, numărul reclamațiilor de acest tip este mai mare de 1.000 la nivelul județului. În cele mai multe dintre cazuri, părinții au fost cei responsabili pentru astfel de fapte, fie pe fondul consumului de alcool, fie în contextul problemelor sociale și al nivelului scăzut de educație și de trai. În urma anchetelor sociale derulate de reprezentanții DGASPC Prahova, pentru aproximativ 130 de copii s-a luat decizia mutării în centre de plasament sau la asistenții maternali.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Prahova a primit, în 2016, 1.050 de reclamații referitoare la copii aflați în situație de abuz/ neglijență/ exploatare prin muncă, numărul acestora fiind în creștere, comparativ cu anii trecuți. În cursul anului 2015 fuseseră consemnate 792 de astfel de sesizări, în anul 2014 – 816 sesizări, în anul 2013 – 992 de sesizări, iar în anul 2012- 787 de sesizări, conform datelor centralizate de DGASPC Prahova.
Anul trecut, dintre cele peste 1.000 de reclamații, cele mai multe au vizat situații în care minorii erau neglijați (aproape 700 de cazuri), 166 de sesizări au vizat abuzul fizic asupra copiilor, 133 – abuz psihic, 17 – abuz sexual, 35 – exploatare prin muncă a minorilor, iar trei sesizări s-au referit la traficul de ființe umane. Cele mai multe reclamaţii care au vizat minori aflați în situații de risc s-au înregistrat în localitățile Ploiești, Mizil, Florești, Câmpina, Măneciu, Valea Călugărească, Râfov, Gorgota. În total 572 de fete și 478 de băieți au fost neglijați sau au suferit diverse forme de abuz, în cele mai multe dintre cazuri părinții fiind direct răspunzători pentru aceste fapte.
875 de copiii aflați în aceste situații nici nu împliniseră 14 ani, 175 de copii aveau vârste cuprinse între 15 și 18 ani, cei mai mici copii neglijați având doar câteva luni! Și pe linia telefonică de urgență 0244. 983 (Telefonul Copilului) s-au înregistrat, anul trecut, 88 de apeluri care au vizat 139 de copii fie neglijați, fie în situații de abuz psihic, fizic, sexual, exploatați prin muncă/cerșetorie, dar au existat și 10 solicitări de asistență la audieri în cazuri de delincvență juvenilă.
Beţia, sărăcia, lipsa de educaţie – cauzele principale ale agresiunilor
Cauzele principale care au dus la înregistrarea unui număr mare de acte de agresiune asupra copiilor au fost: consumul de alcool, nivelul scăzut de educație și trai, problemele sociale create în contextul lipsei unui loc de muncă, al dezorganizării familiilor, dar și faptul că mulți părinți au personalități rigide, susțin reprezentanți DGASPC Prahova. Printre situaţiile grave semnalate în Prahova, anul trecut, se află și cazul a doi copii în vârstă de un an și de 2 ani, lăsați fără supraveghere, singuri în casă, timp de aproximativ 10 ore pe zi! Cei mici locuiau numai cu mama, iar pe perioada în care aceasta era plecată la serviciu nu exista nicio altă persoană care să se ocupe de supravegherea și îngrijirea lor. “Având în vedere situația de risc în care se aflau copiii, în baza unei sentințe emise de către instanța de judecată, aceștia au fost scoși din mediul respectiv și beneficiază de măsură de protecție la asistent maternal profesionist”, au precizat reprezentanții DGASPC Prahova. Un alt caz revoltător este acela al unui copil în vârstă de patru ani, provenit dintr-o relație de concubinaj, nerecunoscut de tată, care locuia împreună cu mama pe stradă, în gări și la diverse persoane. Mama nu avea locuință stabilă și nu se ocupa așa cum trebuie de creșterea și îngrijirea lui. „Atât mama, cât și copilul se aflau în evidența instituției și beneficiaseră în mai multe rânduri de găzduire și asistență în centrele din subordinea DGASPC Prahova. De fiecare dată, mama solicita revocarea măsurii de protecție, asumându-și responsabilitatea creșterii copilului în condiții de siguranță. Cazul a fost monitorizat și, pentru că mama a continuat să manifeste neglijență față de copil, s-a solicitat instanței instituirea de măsuri de protecție pentru minor. În prezent, copilul beneficiază de măsură de protecție într-un centru rezidențial din structura DGASPC Prahova”, potrivit reprezentanților direcției.
În toate cele peste 1000 de cazuri semnalate anul trecut, instituția prahoveană a intervenit prin evaluarea situației copilului și familiei, acordarea serviciilor de consiliere, informare, asistență de specialitate (socială, psihologică, juridică), și găzduire în cadrul serviciilor de specialitate în cazurile care au impus stabilirea unor măsuri de protecție speciale. În urma sesizărilor primite de instituție, 114 copii au fost plasați în sistemul de protecție de tip rezidențial (public și privat), 18 copii au fost plasați la asistenți maternali profesioniști, 911 copii au beneficiat de servicii specializate de consiliere și au rămas în grija familiei. Au fost formulate, totodată, șapte solicitări pentru emiterea, de către instanță, a ordonanței președințiale pentru instituirea unor măsuri de protecție socială în cazul unor minori.
Și la nivel național a crescut numărul sesizărilor referitoare la copii aflați în situații de risc. Asociația Telefonul Copilului a anunțat că, în anul 2016, i-au fost semnalate 4.565 de situații de abuz asupra copiilor, mai exact abuzuri de tip bullying (hărțuire), violență în familie, discriminare, dintre care 1.877 de cazuri de agresiune fizică – cu 46,75% mai multe față de anul 2015. Mediul de proveniență cel mai frecvent raportat a fost cel urban (46,89%), apoi cel rural (40,34%). În 12,77% dintre situațiile înregistrate la Telefonul Copilului – numărul 116 111, apelanții nu au dorit să menționeze mediul de proveniență. Regiunea raportată cu preponderență a fost Moldova (27,85%), urmată de Muntenia (21,32%), București (11,58%), Transilvania (10,25%), Oltenia (10,11%), Dobrogea (6,60%) și Banat (2,28%).