Echipele Marocului și RD Congo s-au calificat, marți seara, în sferturile de finală ale Cupei Africii pe Națiuni la fotbal 2017, din Gabon, în timp ce Cote d’Ivoire, campioana en titre, a fost eliminată din competiție.
În ultimele meciuri din Grupa C, Maroc a învins-o pe Cote d’Ivoire cu 1-0, la Oyem, iar RD Congo a dispus de Togo cu 3-1, la Port-Gentil.
Unicul gol al Marocului a fost marcat de Rachid Alioui (64), cu un șut de la circa 25 de metri. Selecționerul francez al ”Leilor din Atlas”, Hervé Renard, câștigase cu ivorienii titlul continental în urmă cu doi ani. Alioui este golgheterul ligii secunde franceze, cu 11 goluri și 5 pase decisive pentru Nîmes. Marocanii au avut o bară prin Faycal Fajr (25), ivorienii ratând prin Zaha (37) și Bony (42). Pe final, tot marocanii au avut șansa golului, prin Hamza Mendyl (81).
Fundașul ivorian Wilfried Kanon (ex-Gloria Bistrița, Corona Brașov) a fost integralist.
În celălalt meci, RD Congo a trecut cu 3-1 de Togo și a câștigat grupa. ”Leoparzii” s-au desprins la două goluri prin golurile marcate de Junior Kabananga (28) și Firmin Mubele (53), togolezii au redus din diferență prin Kodjo Fodoh Laba (69), dar Paul-José M’Poku (80) a închis tabela din lovitură liberă.
Serge Akakpo (fost la FC Vaslui) a jucat tot meciul la Togo, iar atacantul congolez Jeremy Bokila (ex-Petrolul) a fost introdus în minutul 83.
În sferturi, RD Congo va întâlni ocupanta locului doi din Grupa D, Ghana, Egipt sau Mali, iar Maroc va da piept cu câștigătoarea grupei.

Clasament final
1. RD Congo 7 puncte
2. Maroc 6
3. Cote d’Ivoire 2
4. Togo 1