Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat, ieri, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional în privinţa continuării luptei împotriva corupţiei şi asigurării integrităţii funcţiei publice, informează un comunicat postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale. ”În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional: continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată”, se arată în scrisoarea adresată de şeful statului preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, premierul Sorin Grindeanu a fost informat despre declanşarea referendumului. Potrivit legii, preşedintele trebuie să consulte Parlamentul care are termen 20 de zile calendaristice să prezinte un punct de vedere asupra referendumului iniţiat de acesta. În cazul în care legislativul nu răspunde, preşedintele poate emite decretul de organizare a referendumului. Potrivit Legii 3 din anul 2000 actualizată, preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional.
Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de preşedinte urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitare. Legea prevede ca în cazul în care Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere, şeful statului poate emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că va începe demersurile pentru un referendum privind graţierea acuzând politicienii PSD-ALDE că vor să dea lovitura de graţie statului de drept prin introducerea modificărilor la legea graţierii şi a Codurilor penale. „Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să spună dacă sunt de acord sau nu cu graţierea şi modificarea Codurilor Penale. Românii indignaţi care au ieşit în stradă să protesteze împotriva încercărilor PSD şi ALDE de a modifica legislaţia penală nu dau lovitură de stat, cum au acuzat unii şi alţii. Politicienii sunt cei care dau lovitura de graţie statului de drept. Trebuie să ne hotărâm ce naţiune vrem să fim. Vrem să fim o naţiune puternică sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea? Eu îmi doresc o naţiune puternică, de oameni mândri şi liberi, condusă de politicieni integri. Orice altceva este prea puţin, iar pentru a atinge acest obiectiv, pentru mine, niciun preţ nu este prea mare”, a scris preşedintele, luni seară, pe pagina sa de Facebook.

Liviu Dragnea: Ştiam de acest plan

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat luni seară că îi erau cunoscute planurile preşedintelui Klaus Iohannis de a iniţia un referendum pe tema legilor privind justiţia întrucât se încadrează în ”logica unui om care a pierdut alegerile”. ”Şi eu, şi premierul ştiam că preşedintele vrea să anunţe organizarea unui referendum pentru că este în logica unui om politic care a scăzut în sondaje, care a făcut foarte multe greşeli, a unui om politic care a pierdut alegerile, pentru că practic el a fost vârful de lance al PNL şi al USR la alegerile din 11 decembrie şi vrea să resusciteze – după părerea mea într-un mod total greşit şi riscant pentru România – nişte foşti susţinători, alegând o cale care nu este corectă şi cinstită pentru un preşedinte”, a comentat Dragnea. El a mai afirmat că una din ţintele lui Iohannis o reprezintă dorinţa ca Guvernul să nu pună în aplicare programul de guvernare.
Ştiam de acum o săptămână – zece zile că preşedintele are de gând să anunţe organizarea unui referendum. Ştiam asta. Ăsta a şi fost scenariul, de asta a făcut şi acel spectacol neconstituţional la Guvern. S-a dus brusc peste primul-ministru pentru a crea foarte multă discuţie şi vizibilitate pe tema graţierii, pentru a putea spune că această temă a devenit de interes naţional pentru a se putea lega cât de cât de prevederile constituţionale privind organizarea unui referendum”, a menţionat Dragnea. El a negat că PSD vrea suspendarea lui Iohannis. ”Iohannis îşi cere suspendarea. Cred că vrea o suspendare pentru a putea avea o tribună, pentru a merge în ţară şi a se victimiza. Nu suntem interesaţi de asta, eu nu sunt interesat acum de ideea de suspendare”, a adăugat Dragnea. El a precizat că PSD va declanşa în primăvară două referendumuri – pe tema familiei şi privind regimul imunităţilor din România. ”Nu sunt de acord cu imunitatea parlamentară, dar nici cu cea a preşedintelui”, a reiterat social-democratul, subliniind că nu ştie dacă este posibilă organizarea unui referendum pe tema amnistiei şi graţierii.

Ministrul de Interne: Nu reprezintă o prioritate pentru statul român

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, a declarat ieri, la Alexandria, că în acest moment organizarea unui referendum nu reprezintă o prioritate pentru statul român, ea adăugând că întâietate ar trebui să aibă în prezent respectarea promisiunilor făcute de membrii actualului Guvern în campania electorală, transmite Agerpres. „Referendumul din 2012 a costat foarte mult. Din punctul meu de vedere sunt alte priorităţi, este o analiză pe care trebuie să o facă mai mulţi factori şi avem în momentul acesta, zic eu, prioritate, să aplicăm măsurile pe care noi ni le-am asumat prin programul de guvernare, dar este o situaţie care trebuie analizată”, a declarat Carmen Dan, după ceremonia organizată la Alexandria cu ocazia zilei de 24 Ianuarie, întrebată de presă dacă în prezent s-a făcut un calcul estimativ cu privire la costul unui referendum.